Re-integratie Spoor 3 en de werkgever

Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor de re-integratie van een langdurig zieke medewerker. Samen werk je zo goed en betrokken mogelijk aan een terugkeer naar werk. Over het algemeen verloopt re-integratie via de ‘meer bekende’ sporen 1 en 2, gericht op een terugkeer binnen het eigen bedrijf of re-integratie bij een andere werkgever. Naast deze trajecten is er nóg een re-integratietraject: Spoor 3.

Een 3e spoor traject is bedoeld voor medewerkers die na twee jaar ziekte nog altijd deels arbeidsongeschikt zijn. Wat houdt het derde spoor traject in? Wanneer wordt Spoor 3 ingezet? En waarom wordt dit ook wel een WGA-traject genoemd? Ben jij eigenrisicodrager als werkgever - of juist niet? In dit artikel verduidelijken we jouw verantwoordelijkheden en de voordelen van dit re-integratietraject.

Wat is Spoor 3 - en voor wie is het bedoeld?

Het 3e spoor bij re-integratie is een traject dat wordt ingezet wanneer een werknemer na een langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid niet meer kan terugkeren naar zijn of haar eigen werk of naar ander werk binnen de eigen organisatie (1e spoor en 2e spoor). Het richt zich op het vinden van passend werk bij een andere werkgever.

De belangrijkste aspecten van Spoor 3: 

  • Doel:
    Het hoofddoel is om de werknemer te helpen bij het vinden van een nieuwe, passende baan buiten de huidige organisatie. Daarnaast is het ook gericht op het beperken van de financiële lasten voor de werkgever, vooral als deze eigenrisicodrager is voor de WGA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).

  • Wanneer:
    Het derde spoor traject wordt ingezet wanneer re-integratie in het 1e spoor en 2e spoor niet succesvol is gebleken. Dit is vaak het geval wanneer de werknemer een WGA-uitkering ontvangt.

  • Proces:
    Het traject omvat doorgaans een intensieve begeleiding van de werknemer, gericht op het in kaart brengen van de mogelijkheden, het ontwikkelen van sollicitatievaardigheden en het vinden van geschikte vacatures. Er wordt ook vaak gekeken naar aangepast werk of een functie in een beschutte werkomgeving.

  • Belang voor werkgevers:
    Voor werkgevers, vooral eigenrisicodragers, kan het 3e spoor traject helpen om de kosten van langdurige arbeidsongeschiktheid te beperken. Het kan ook bijdragen aan een positief imago van de organisatie, door te laten zien dat er actief wordt gewerkt aan re-integratie.

Kortom, het Spoor 3 is een cruciale stap in het re-integratieproces, gericht op het bieden van nieuwe kansen voor werknemers die elders aan de slag moeten.

Termen en begrippen Spoor 3 bij re-integratie
Voordat we hier verder op ingaan, eerst even een korte uitleg over een aantal termen die je vaak hoort als het over een derde spoor traject gaat.

  • WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen)
    Deze wet draagt zorg voor de financiële ondersteuning van mensen die door langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid niet meer volledig kunnen werken.

  • WIA-keuring
    De WIA-keuring is een medische beoordeling door een specialist van het UWV. Aan de hand van dit onderzoek wordt vastgesteld in hoeverre iemand arbeidsongeschikt is: het arbeidsongeschiktheidspercentage.

  • WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten)
    Iemand die na twee jaar ziekte nog steeds gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, kan een WGA-uitkering ontvangen. De uitkering is bedoeld om de medewerker te ondersteunen bij een terugkeer naar werk.

  • Eigenrisicodrager
    Een werkgever die ervoor kiest om zelf de financiële risico’s van langdurige ziekte van werknemers te dragen, noemen we een eigenrisicodrager. Je bent zelf verantwoordelijk voor uitkeringen aan zieke medewerkers en re-integratiekosten.

Spoor 3: WIA-keuring en WGA-traject
Als werkgever ben je wettelijk verantwoordelijk voor het re-integratietraject van een zieke medewerker. Als re-integratie van een medewerker na twee jaar ziekte niet is geslaagd, volgt een WIA-keuring bij het UWV. Het UWV bekijkt de klachten, onderzoekt welke werkzaamheden wel uitgevoerd kunnen worden. Op basis van deze antwoorden én de mogelijke verdiensten die hierbij horen, berekent het UWV het arbeidsongeschiktheidspercentage. Medewerkers die arbeidsmogelijkheden hebben - of in cijfers: 35-80% arbeidsongeschikt zijn - komen in aanmerking voor een WGA-uitkering. Een derde spoor traject wordt daarom ook wel een WGA-traject genoemd.

Derde spoor traject: een kort stappenplan

Stap 1 - Beoordeling van de situatie
Waarom is een re-integratie via Spoor 1 en Spoor 2 niet mogelijk? Leg dit vast in samenspraak met de bedrijfsarts en medewerker en bespreek de mogelijkheden op basis van de medische rapportage.

Stap 2 - Plan van aanpak opstellen
Samen met de medewerker en een re-integratiespecialist stel je een plan van aanpak op. Welke stappen worden genomen om passend werk buiten de reguliere arbeidsmarkt te vinden?

Stap 3 - Schakel een specialist in
Vaak kiezen werkgevers die met een Spoor 3 traject te maken krijgen voor het inschakelen van een re-integratiebureau of -specialist. Professionele begeleiding zorgt voor een helder proces en vergroot de kans van slagen.

Stap 4 - Uitvoeren van 3e spoor traject
Ondersteun de medewerker bij het zoeken naar passend werk en andere activiteiten, zoals trainingen en het opbouwen van een netwerk. Monitor samen regelmatig de voortgang.

Stap 5 - Afronding en eindevaluatie
Is een medewerker ‘duurzaam geplaatst’? Dan is het re-integratietraject succesvol afgesloten. Evalueer het traject met alle betrokkenen en documenteer de resultaten.

Eigenrisicodrager als werkgever: hoe zit dat?
Je hebt als werkgever de keuze om zelf de kosten voor de uitkering en re-integratie van een langdurig zieke medewerker op je te nemen. Je bent dan een eigenrisicodrager en draagt zelf de financiële risico’s van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Wél ben je verantwoordelijk voor de re-integratie van de medewerker. Ben je een niet-eigenrisicodrager, dan betaal je hiervoor een premie aan het UWV. Het UWV is dan verantwoordelijk voor het afdragen van uitkeringen aan medewerkers die ziek worden en heeft meer inspraak op het re-integratieproces.

Een eigenrisicodrager neemt (bewust) veel verantwoordelijkheid op zich. Zowel in de begeleiding van langdurig zieke medewerkers, als op financieel vlak. Onze arbeidsongeschiktheidsverzekering kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze verzekering helpt niet alleen bij het ‘dekken’ van financiële risico’s die arbeidsongeschiktheid met zich meebrengt, maar biedt ook toegang tot aanvullende diensten voor advies en ondersteuning bij Spoor 3 re-integratie. Meer weten over re-integratie en waar je terecht kunt? Neem contact met ons op of bekijk onze re-integratie-kennisbank.

Wanneer zet je een 3e spoor traject in?
Juridisch gezien ben je als werkgever verplicht om alle re-integratiemogelijkheden te benutten, inclusief re-integratie Spoor 3, om te voldoen aan de Wet verbetering poortwachter en sancties van het UWV te voorkomen. Door tijdig actie te ondernemen, voorkom je niet alleen kosten, maar draag je ook bij aan een passende toekomst voor je medewerker. Is reguliere arbeid geen optie voor de zieke medewerker, maar heb je wel de verplichting voor de begeleiding van de re-integratie? Dan is het inzetten van een Spoor 3 traject een manier om hieraan te voldoen. Daarmee vergroot je direct de kans dat een medewerker een passende baan vindt. En dat is in de eerste plaats goed voor de medewerker, maar ook voor jouw bedrijf.

Re-integratie Spoor 3: duurzaam en betrokken
Spoor 3 biedt een duurzame oplossing voor langdurig zieke medewerkers. Voer je het re-integratie spoor goed uit, dan help je jouw medewerker aan een passende toekomst buiten de reguliere arbeidsmarkt. Daarmee voldoe jij aan jouw wettelijke verplichtingen, houd je grip op kosten en - veel belangrijker nog - investeer je in een blijvend zinvol bestaan voor de medewerker. Wil je werken aan een duurzaam beleid voor inzetbaarheid en ziekteverzuim? Ontdek hoe Loyalis je kan ondersteunen met tools en advies, zodat je medewerkers gezond en gemotiveerd blijven.

Download het opbouwschema re-integratie