Re-integratie van een medewerker die langdurig ziek is, richt zich in eerste instantie op een terugkeer binnen de eigen organisatie. In praktijk wordt dit re-integratie Spoor 1 of een eerste-spoor-traject genoemd. Als werkgever speel je een grote rol in dit re-integratietraject.
Wat is Spoor 1? Wat zijn je verplichtingen als werkgever? En hoe zorg je ervoor dat een medewerker zo snel mogelijk weer aan de slag kan? Wij bieden werkgevers geen directe begeleiding bij re-integratie Spoor 1, maar ondersteunen je natuurlijk wel met advies en begeleiding voor het re-integratietraject.
Ontdek hoe jij succesvolle re-integratie zelf organiseert - met een beetje advies van ons.
Het re-integratieproces is onderverdeeld in verschillende sporen: re-integratie Spoor 1, Spoor 2 en Spoor 3. Het eerste spoor is gericht op het begeleiden van een terugkeer van een medewerker binnen je eigen organisatie. Het doel van dit traject is dat de medewerker (desnoods na het doen van een aantal aanpassingen) het eigen werk kan hervatten. Blijkt dit niet mogelijk? Dan wordt ingezet op één van de andere integratiesporen. Re-integratie 1e Spoor is vastgelegd in de Wet Poortwachter. Het inzetten hiervan is dan ook een wettelijke verplichting voor jou als werkgever. Samen met de medewerker moet je betrokken werken aan een terugkeer op het werk.
Spoor 1 richt zich dus op een terugkeer van de medewerker binnen het eigen bedrijf. Maar, re-integratie is maat- en vooral mensenwerk. Om in geval van langdurige afwezigheid door ziekte de beste passende oplossing te vinden, zijn er meerdere sporen die ingezet kunnen worden. Blijkt het 1e Spoor traject geen optie, dan volgt Spoor 2 of Spoor 3. Het tweede spoor richt zich op het vinden van passend werk buiten de eigen organisatie.
Als de medewerker na twee jaar nog steeds ziek is en niet in staat is om via Spoor 1 en 2 terug te keren op werk, is er het derde spoor. Het derde spoor is een niet-regulier re-integratietraject. Re-integratie via Spoor 3 begeleidt medewerkers die deels arbeidsongeschikt verklaard zijn naar een andere baan bij een andere werkgever. Samen met bijvoorbeeld een re-integratiebureau wordt gezocht naar passend werk, waarbij rekening gehouden wordt met de beperkingen van de medewerker.
Het Spoor 1 traject start direct na de ziekmelding en de beoordeling van een bedrijfsarts. Samen met de medewerker stel je een plan van aanpak op, het re-integratieplan. In dit plan worden de doelen en acties die zijn afgesproken vastgelegd, denk aan het aanpassen van de werkplek of flexibele werktijden. Stap voor stap, zoals beschreven in het plan, keert de medewerker terug naar het werk. In het re-integratieproces zijn verschillende evaluatiemomenten ingepland. Zo blijf je met elkaar in gesprek, kun je de re-integratie via Spoor 1 bijstellen als daar behoefte aan is en vergroot je de kans van slagen van deze aanpak.
De wettelijke richtlijnen voor werkgevers voor het 1e spoor bij ziekte zijn:
Het 1e Spoor traject bij de re-integratie van zieke werknemers heeft voor jou als werkgever veel voordelen. Door een medewerker actief te ondersteunen en helpen bij een terugkeer naar het eigen werk, blijft kennis en ervaring behouden voor de organisatie. Diezelfde betrokkenheid die je toont wordt natuurlijk ook door andere medewerkers gezien en dat draagt weer bij aan een positief werkklimaat. En - we kunnen er niet omheen - ook vanuit kostenoogpunt is een betrokken re-integratietraject een aanrader. Door het verkorten van het ziekteverzuim, verminder je de kosten die de afwezigheid van je medewerker met zich meebrengt.
Als werkgever zit jij aan het stuur binnen Spoor 1. Het is jouw verantwoordelijkheid om actief mee te werken, mee te denken en te investeren in de terugkeer van een zieke medewerker. Dit betekent niet alleen het voeren van gesprekken en het opstellen van plannen, maar ook het creëren van een werkomgeving waarin de werknemer zich prettig voelt - én in staat wordt gesteld om werkzaamheden (deels) te hervatten. Bijvoorbeeld door het aanpassen van taken en verantwoordelijkheden, flexibele werktijden of een aangepaste werkplek.
Voorbeeldsituatie | Mogelijke oplossingen |
1. Een medewerker heeft een burn-out of stressklachten en kan moeilijk omgaan met tijdsdruk of verwachtingen. |
|
2. Een chronische ziekte zorgt voor dagelijkse gewrichtspijn en vermoeidheid bij een medewerker, daardoor is zij niet in staat om volledig te werken. |
|
3. Een magazijnmedewerker gaat door z’n rug en kan niet meer zwaar tillen. Daardoor kan hij zijn eigen taken niet meer uitvoeren. |
|
Spoor 1 is de meest actieve, effectieve en betrokken manier om een zieke medewerker te helpen bij een snelle terugkeer op het werk. Maar, hoe snel een medewerker weer aan het werk kan, hangt dus in de eerste plaats af van de inzet van zowel werkgever als de medewerker bij het re-integratietraject. Goede begeleiding tijdens het re-integratieproces is daarbij een absolute voorwaarde. Wil je werken aan een duurzaam beleid voor inzetbaarheid en ziekteverzuim? Ontdek hoe Loyalis je kan ondersteunen met tools en advies, zodat je medewerkers gezond en gemotiveerd blijven.
Download het opbouwschema re-integratie