Spoortraject 2 en de werkgever: dit moet je weten

Heb je binnen je organisatie te maken met langdurige arbeidsongeschiktheid? En zijn er geen mogelijkheden om je medewerker binnen je eigen bedrijf weer aan het werk te laten gaan (re-integratie Spoor 1)? Dan komt Spoortraject 2 bij re-integratie in beeld. Samen met je medewerker ga je op zoek naar een werkplek bij een ander bedrijf. Wat betekent Spoor 2 voor jou als werkgever? Welke verplichtingen heb je? En hoe pak je het 2e spoortraject nu echt goed aan? We begrijpen dat het klinkt als een hele klus, daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je re-integratie Spoor 2 compleet en gepast organiseert. Dit moet jij als werkgever weten over het re-integratietraject Spoor 2.

Wat is het 2e Spoortraject?

Re-integratie bij langdurige arbeidsongeschiktheid telt drie verschillende sporen: Spoor 1, Spoor 2 en Spoor 3. Het 2e spoortraject is een re-integratietraject dat wordt ingezet als een langdurig zieke medewerker niet kan terugkeren binnen de eigen organisatie. Samen met de medewerker wordt dan gekeken naar re-integratie bij een andere werkgever. Dit noemen we Spoor 2 of Spoortraject 2. Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor het organiseren van dit traject en het bieden van een passend vangnet. Re-integreren via Spoor 2 begint met het bepalen van de werkzaamheden die de medewerker nog wel kan uitvoeren. Dat doe je samen met een bedrijfsarts en een Arbo-specialist. En met de medewerker zelf natuurlijk. Op basis van deze evaluatie bepalen jullie de geschikte beroepen die de medewerker bij een andere organisatie kan uitvoeren. Vaak wordt hiervoor ook de hulp van een re-integratieadviseur ingeroepen. Deze adviseur helpt de medewerker bij het vinden van geschikte vacatures en bij het sollicitatieproces.

Het verschil tussen Spoor 2 en andere sporen

Zoals gezegd kent re-integratie 2 Sporen. Spoortraject 2 start als re-integratie binnen het eigen bedrijf geen optie is voor de zieke medewerker. Bijvoorbeeld als de medewerker door medische beperking de werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. Zelfs niet met de nodige aanpassingen. Of als er geen andere functie beschikbaar is binnen de organisatie die past bij de kwaliteiten en de beperkingen van de medewerker. Spoor 3 is een specifieker en niet-regulier spoor en bedoeld voor medewerkers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Het 3e spoor helpt hen bij het vinden van een nieuwe baan, rekening houdend met de beperkingen van de medewerker.

Spoor 2 inzetten: start van het traject

Heb je er samen met de medewerker alles aan gedaan om een passende functie binnen het bedrijf te vinden, maar is dit niet gelukt? Dan ben je wettelijk verplicht een 2e Spoortraject op te starten. Dit doe je samen met de medewerker. Re-integreren 2e Spoor kan in de 1e week van het re-integratietraject worden opgestart. De uiterlijke start van een Spoortraject 2 is week 52 van de langdurige ziekte. Wettelijk gezien mag Spoor 2 bij ziekte maximaal 2 jaar duren. Het traject stopt als de medewerker uit dienst gaat of terugkeert op de werkvloer.

Goed om te weten: in bepaalde gevallen kunnen het 1e Spoor en het 2e Spoor tegelijk worden ingezet. Denk aan een medewerker die graag z’n ‘opties wil verkennen’ of als al snel blijkt dat de haalbaarheid van Spoor 1 onzeker is. Het gelijktijdig starten van de re-integratietrajecten biedt jou als werkgever en de medewerker meer vrijheid en flexibiliteit. De beslissing om de sporen gelijktijdig te starten, neem je altijd in overleg met elkaar én de bedrijfsarts of een Arbo-deskundige. Ook is het belangrijk om de start van het 2e Spoortraject duidelijk op te nemen in het re-integratiedossier.

Re-integratie Spoor 2: stappenplan

Het Spoortraject 2 bestaat doorgaans uit 3 stappen met als doel de medewerker aan passend werk te helpen:

Stap 1: Het vinden van een nieuwe werkgever
Als werkgever ben je actief betrokken bij het vinden van een nieuwe baan voor je medewerker.

Stap 2: Het ondersteunen bij sollicitaties
Je bent verplicht om je medewerker op alle mogelijke manieren te ondersteunen bij sollicitaties.

Stap 3: Het inschakelen van een loopbaancoach
Geef je medewerker toegang tot een loopbaancoach of cursussen die aansluiten bij het re-integratieplan.

Juridische verplichtingen werkgevers Spoor 2

Net als bij de andere spoortrajecten, heb je als werkgever verschillende wettelijke verplichtingen bij Spoortraject 2. Als werkgever moet je tijdens het 2e Spoortraject alles in het werk stellen om een langdurig zieke medewerker te ondersteunen bij het vinden van passend werk. Zowel binnen als buiten je eigen organisatie. Dit betekent dat je samen met de medewerker een re-integratieplan opstelt, actief zoekt naar mogelijkheden bij een andere werkgever en regelmatig de voortgang evalueert. 

Je bent verplicht deze inspanningen zorgvuldig te documenteren in het re-integratiedossier. Daarnaast moet je voldoen aan de eisen van de Wet Verbetering Poortwachter, zoals het tijdig inschakelen van een arbeidsdeskundige en het voorkomen van onnodige vertragingen. Voldoe je als werkgever niet aan deze verplichtingen, dan kan UWV je een loonsanctie opleggen, waarbij je maximaal 1 jaar langer het loon van de medewerker moet doorbetalen.

Samen werken aan succesvol re-integreren

Een succesvol 2e Spoortraject is afhankelijk van een goede samenwerking tussen jou en je medewerker. Samen moet je bereid zijn om er alles aan te doen om re-integratie mogelijk te maken. Om de kans van slagen van een Spoortraject 2 zo groot mogelijk te maken, hebben jij en je medewerker verschillende rechten en plichten.

Als werkgever ben je verplicht:
- begeleiding bieden bij het vinden van een nieuwe baan, bijvoorbeeld door het opstellen van een persoonlijk plan van aanpak en
- alle stappen en activiteiten van re-integratie Spoor 2 nauwkeurig bijhouden in het re-integratiedossier.

Als medewerker ben je verplicht:
- actief en betrokken meewerken aan een goed verloop van het re-integratieproces en
- een halfjaar na de start van het traject openstaan voor andere werkzaamheden dan alleen de eerste keus.

Verzuim is een zorg voor elke werkgever

Langdurig verzuim is een zorg voor elke werkgever. Dat maakt het nog belangrijker dat je begrijpt dat jij een belangrijke rol speelt in succesvolle re-integratie. Door samen met je medewerker te kijken naar mogelijkheden, regelmatig te evalueren en de juiste ondersteuning te bieden, help je je medewerker bij het zetten van de juiste stappen in de goede richting. Zo werk je met een Spoortraject 2 samen aan een passende oplossing en een positieve toekomst. Professioneel en persoonlijk.

Wil je werken aan een duurzaam beleid voor inzetbaarheid en ziekteverzuim?
Ontdek hoe Loyalis je kan ondersteunen met tools en advies, zodat je medewerkers gezond en gemotiveerd blijven.

Download het opbouwschema re-integratie