Mentale gezondheid is de sleutel tot een succesvolle organisatieIn de afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat mentale gezondheid een belangrijke factor is bij ziekteverzuim onder medewerkers. Stress-gerelateerde ziektes, zoals een burn-out en of depressie, zijn oorzaken van het toenemend verzuim in ons land. Hoe motiveer je medewerkers actief te blijven? Want dat draagt immers bij aan een goede (mentale) gezondheid en meer werkplezier. En hoe geef je aandacht aan mentale vitaliteit in je organisatie?Wat is mentale gezondheid?

Mentale gezondheid verwijst naar de toestand van het emotionele, psychologische en sociale welzijn van een persoon. Het beïnvloedt hoe we denken, voelen en ons gedragen. Dit speelt een belangrijke rol in hoe we keuzes maken en met stress omgaan. Een goede mentale gezondheid betekent niet alleen de afwezigheid van psychische stoornissen, maar ook het vermogen om de uitdagingen van het dagelijks leven effectief aan te gaan. Veerkracht tonen in moeilijke tijden en een gevoel van voldoening en tevredenheid. Het onderhouden van een goede mentale gezondheid is dan ook essentieel voor het algemene welzijn van je medewerkers.

Het effect van beweging op de mentale gezondheid

Elke vorm van lichaamsbeweging heeft een positief effect op de mentale gezondheid (GGZ nieuws, 2021), of het nu gaat om intensief sporten, wandelen of lichte yoga. Bewegen verlaagt onder andere de kans op symptomen van depressie bij volwassenen. Daarnaast zitten mensen lekkerder in hun vel en groeit het zelfvertrouwen door bewegen. Samen bewegen geeft vaak nog een extra boost aan deze positieve effecten door het sociale contact en de onderlinge steun. Bijkomend voordeel is dat mentaal gezonde en vitale medewerkers minder snel uitvallen. In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het lastig om vervanging te vinden. Stimuleer je beweging, dan voorkom je ook dat de werkdruk voor collega’s oploopt door verzuim.

4 tips om je medewerkers in beweging te krijgen

Hoe stimuleer je je medewerkers om in beweging te komen? Hieronder geven we jou 4 tips.

1
Beweging belonen
Een beloning geeft soms net het laatste zetje om in beweging te komen. Zet bijvoorbeeld een uitdaging op voor het totaal aantal stappen dat of fietskilometers die je met elkaar maakt. Geef een beloning als je met elkaar een bepaalde afstand hebt behaald. Of beloon je medewerkers op een andere manier, bijvoorbeeld met het vitaliteitsprogramma a.s.r. Vitality.

2. Ergonomische werkplekken
Zorg voor een ergonomische inrichting van de werkplekken, zodat je medewerkers makkelijker afwisselen tussen zitten, staan en bewegen. Denk bijvoorbeeld aan verstelbare bureaus, bureaufietsen of zitballen. Stel ook middelen en/of budget beschikbaar voor een goede thuiswerkplek.

3. Wandelend vergaderen
In Nederland zijn we Europees kampioen in zitten. Moedig daarom je medewerkers aan om wandelend te overleggen als dat mogelijk is. De frisse lucht, beweging en andere omgeving zijn goed voor creativiteit en concentratie.

4. Neem schuldgevoel over verloren werktijd weg
Veel werkgevers en medewerkers zien bewegen tijdens werk als verloren tijd. Maar is dat wel zo? Een sportende medewerker is maar liefst 12,5% productiever dan een niet sportende medewerker. Dit blijkt uit onderzoek van TNO samen met NOC*NSF. Ook een goede wandeling draagt bij aan een hogere arbeidsproductiviteit. Jij wilt toch ook dat je medewerkers productiever werken? Neem daarom het schuldgevoel over verloren werktijd door te bewegen zoveel mogelijk weg.

Mentaal vitaal op de werkvloer

Mentaal welbevinden speelt een cruciale rol in het creëren van een gelukkige werkvloer. Wanneer medewerkers zich mentaal gezond en ondersteund voelen, zijn ze meer geneigd om zich betrokken en gemotiveerd te voelen bij hun werk. Dit leidt tot een hogere productiviteit, betere samenwerking en een positieve werksfeer. Bovendien vermindert een focus op mentaal welbevinden het aantal stress-gerelateerde ziekmeldingen en burn-outs. Organisaties die investeren in de mentale gezondheid van hun medewerkers zien vaak een toename in tevredenheid en loyaliteit. Dat draagt uiteindelijk bij aan een stabiele en gelukkige werkvloer. Helaas blijft het ziekteverzuim in Nederland stijgen. Psychische klachten zijn een van de belangrijkste oorzaken van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Het ziekteverzuimpercentage lag in de laatste 3 maanden van 2022 op 5,6% (CBS, 2022). In 2014 lag dit percentage nog op 3,7%.

4 tips om mentale vitaliteit onder jouw werknemers te verhogen

Bewegen is een belangrijke manier om de mentale gezondheid te verbeteren. We geven je 4 tips om ook op andere manieren de mentale fitheid te stimuleren.

1. Houd werkstress in de gaten
Een kwart van al het langdurig verzuim wordt veroorzaakt door stress. Vaak is stress een combinatie van mentale belasting op werk en in het privéleven. Een beetje stress is gezond en houdt medewerkers scherp, maar te veel belasting kan leiden tot klachten bij je medewerkers. Denk aan concentratieproblemen, piekeren, lagere weerstand en slaapproblemen. Hoe langer de stress aanhoudt, hoe langer een lichaam moet herstellen en hoe langer het verzuim wordt. Soms leidt stress zelfs tot een burn­out. Communiceer daarom open en eerlijk over stress op het werk. 

2. Verhogen van de arbeidsproductiviteit en mentale energie
Productieve medewerkers hebben veel voordelen voor jouw organisatie. Ze werken efficiënt, zijn creatiever en hebben minder stress. Om de arbeidsproductiviteit van je medewerkers te verhogen, is het slim om aandacht te besteden aan zelfvertrouwen, energie en de focus op de mentale energie van het team. Dat doe je als volgt:

  • Wanneer medewerkers overtuigd zijn van hun eigen kunnen, zijn ze productiever. Bewegen heeft een positief effect op het zelfvertrouwen. Met coaching en teambuilding verbeter je ook het zelfvertrouwen. Wij kunnen daarbij helpen met ons aanbod aan trainingen en workshops.
  • Een hoge arbeidsproductiviteit vraagt om goede focus en slim tijdmanagement. De zogenoemde Pomodoro techniek is een hulpmiddel hierbij. Dit is een van de meest effectieve time management technieken die er zijn. Het idee erachter is eenvoudig, maar doeltreffend: verdeel je werk in korte, gefocuste intervallen van 25 minuten, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Deze 25-minuten intervallen worden ‘Pomodoro’s’ genoemd. Ook zijn er handige trainingen voor goed timemanagement en gratis apps die de mobiele afleiding tegengaan.


3. Bevorder slaap en een goede nachtrust
Slaap en werk zijn nauw met elkaar verbonden. Niet alleen doordat de prestaties van een organisatie afhangen van de slaapkwaliteit van haar medewerkers, maar vooral omdat slapeloosheid vaak gerelateerd is aan werk. Veel mensen slapen bijvoorbeeld slecht omdat ze ‘s avonds nog aan het piekeren zijn over werk of omdat ze overdag te veel stress ervaren op werk. Daar valt iets aan te doen!

4. Praat met je medewerkers
Ga regelmatig het gesprek aan met je medewerkers. Dit hoeft niet alleen werkgerelateerde zaken te betreffen, maar juist ook de privésituatie. Als je oprechte betrokkenheid toont én een goede band hebt met je medewerkers heeft dit een positieve invloed op de werktevredenheid. En je raakt waarschijnlijk sneller in gesprek over stress of een dreigende burn­out.

Mentale kracht: Het fundament van succes
Hoe weet je nu waar je moet beginnen? Als gids in duurzame inzetbaarheid helpen wij je graag. Dit kan bijvoorbeeld met onze Analyse Duurzame Inzetbaarheid. Deze analyse geeft inzicht in de grootste verbetermogelijkheden op het gebied van duurzame inzetbaarheid, zodat je als organisatie een aantrekkelijke en toekomstbestendige werkgever blijft. Samen houden we jouw medewerkers in topvorm. Een goede mentale gezondheid gaat namelijk hand in hand met betere prestaties!


De inhoud van dit artikel is gebaseerd op het trendartikel van a.s.r.