Vroegtijdig ingrijpen bij gezondheidsrisico’s is van essentieel belang om je medewerkers vitaal te houden en verzuim te voorkomen. Om meer inzicht te krijgen in de risico’s en problematiek binnen je organisatie, kun je een preventief onderzoek opstarten, zoals het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Maar wat is een PAGO precies? En is een PAGO onderzoek officieel verplicht? In dit kennisartikel lees je alles over het PAGO en wat Loyalis voor je kan betekenen op het gebied van preventieonderzoek.
PAGO staat voor Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek. Het is een onderzoek onder medewerkers dat bedoeld is om gezondheidsrisico’s die voortkomen uit het werk vroegtijdig te signaleren en te voorkomen. Arbeidsrisico’s die vaak aan bod komen in een PAGO zijn onder andere:
Op basis van de resultaten van een PAGO kun je als werkgever gerichte preventiemaatregelen nemen om de geïdentificeerde risico’s te beperken. Tijdig ingrijpen is essentieel om te voorkomen dat problemen zich opstapelen en uiteindelijk leiden tot verzuim. Met een gerichte preventieaanpak op basis van PAGO-inzichten ben je verzuim juist een stap voor.
Ja, als werkgever in Nederland ben je wettelijk verplicht om je medewerkers periodiek een PAGO onderzoek aan te bieden. Medewerkers zijn daarentegen niet verplicht om aan het PAGO deel te nemen. De verplichting voor werkgevers is vastgelegd in de Arbowet, met als doel de risico’s die gepaard gaan met het werk zoveel mogelijk te beperken of zelfs te voorkomen.
Er bestaat geen vaste frequentie voor het uitvoeren van een PAGO. De frequentie en inhoud van het onderzoek worden vaak afgestemd op het advies van de bedrijfsarts. Factoren die hierbij een rol spelen zijn:
Naast het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek bestaan er andere preventieve onderzoeken, waarvan het PMO (Preventief Medisch Onderzoek) een bekend alternatief is. Beide onderzoeken richten zich op de gezondheid van medewerkers, maar er zijn duidelijke verschillen:
Hoe kies je tussen het PAGO en het PMO?
Afhankelijk van de volgende factoren maak je de juiste keuze:
Soort werk en risico’s:
Zijn er specifieke arbeidsrisico’s (bijvoorbeeld blootstelling aan gevaarlijke stoffen of zware fysieke belasting)? Dan is een PAGO onderzoek het meest geschikt. Bij afwezigheid hiervan is een PMO vaak zinvoller.
Doel van het onderzoek:
Wil je werkgerelateerde gezondheidsproblemen in kaart brengen? Kies dan voor een PAGO. Voor een breder beeld van de fysieke en mentale gezondheid is een PMO beter.
Kosten en middelen:
Een PAGO is vaak een noodzakelijke investering door de wettelijke verplichting, maar kan wel extra kosten met zich meebrengen (bijvoorbeeld bij gespecialiseerde medische onderzoeken). Een PMO is doorgaans flexibeler en minder kostbaar, afhankelijk van de inhoud die je aanbiedt.
Een PAGO heeft geen vaste vorm; de inhoud wordt afgestemd op de werkvloer. De RI&E (Risico-Inventarisatie & Evaluatie) is een goed uitgangspunt. Deze brengt de relevante arbeidsrisico’s binnen je organisatie in kaart. De PAGO keuring sluit vervolgens aan op de risico’s die uit de RI&E naar voren komen. De RI&E identificeert risico’s, het PAGO monitort ze.
Daarnaast wordt de invulling van de PAGO keuring doorgaans in overleg bepaald met de bedrijfsarts en andere specialisten zoals een veiligheidsdeskundige of arbeidshygiënist.
Een PAGO onderzoek bestaat vaak uit de volgende onderdelen:
1. PAGO vragenlijst:
Digitaal of op papier, met vragen over gezondheid, leefstijl en werkomstandigheden.
2. Medisch onderzoek:
Bijvoorbeeld een gesprek met de bedrijfsarts en basismetingen zoals:
3. Terugkoppeling:
Medewerkers ontvangen een persoonlijke terugkoppeling van de uitslagen. Als werkgever krijg je geen medische gegevens maar wel vaak een geanonimiseerd groepsrapport.
4. Advies:
Aan de hand van de resultaten kun je vervolgstappen nemen om de gezondheid van je medewerkers te verbeteren, zoals:
Loyalis biedt geen budget voor preventieve onderzoeken zoals een PAGO of een PMO. We komen in beeld bij het interpreteren en toepassen van de resultaten uit het onderzoek.
In de praktijk zien we vaak dat een PAGO of PMO óf helemaal niet wordt uitgevoerd, óf dat de resultaten na uitvoering ongebruikt blijven liggen. Dat is zonde, want deze onderzoeken bieden juist waardevolle inzichten in kansen om de vitaliteit van je medewerkers te versterken.
Op basis van jarenlange ervaring in diverse sectoren helpen onze gidsen je om de uitkomsten van een PAGO onderzoek te analyseren en samen de juiste vervolgstappen te bepalen die passen bij je organisatie en je medewerkers. We denken mee over gerichte oplossingen en brengen je – indien gewenst – in contact met betrouwbare aanbieders uit ons netwerk.
We geloven in een integrale, toekomstbestendige aanpak die verder gaat dan eenmalige interventies. Hierbij pakken we risico’s graag aan bij de kern om te voorkomen dat dezelfde problemen zich blijven herhalen. Zo zorgen we er samen voor dat je medewerkers gezond zijn én blijven.