Tessa Smeets, verpleegkundige Laurentius Ziekenhuis Roermond
Van jongs af aan wist ik dat ik in de zorg wilde werken. Sinds juni werk ik in vaste dienst op de afdeling Cardiologie van het Laurentius Ziekenhuis Roermond. We verzorgen de patiënten: van monitoren en wassen tot het doen van de visites samen met de arts, het aanbrengen van een infuus en het regelen van de nazorg. Het personeelstekort in de zorg en de drukte op de werkvloer, daar kun je niet omheen. Toch lukt het mij goed om de balans tussen werk en privé te vinden. Als ik thuis ben, kan ik afschakelen en weet ik dat mijn collega’s het werk, wat 24 uur per dag doorgaat, overpakken. Het is fijn dat je op elkaar kunt bouwen. Ik zou mezelf omschrijven als zorgzaam, sociaal en leergiering. In november begin ik ook met een tweejarige hbo-opleiding, naast mijn werk. Ik zou me in de toekomst willen specialiseren tot IC-verpleegkundige of verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp. Complexere of acute zorg spreekt me aan. Ik wil mezelf blijven uitdagen en ook op klinisch gebied mezelf ontwikkelen en meedenken met de artsen over de beste zorg. Verpleegkundige is fysiek een zwaar beroep, dus ik let nu al goed op dat ik bij zware patiënten hulp inschakel of bedden op de juiste werkhoogte zet. De dankbaarheid van patiënten vind ik het mooiste aan mijn werk. Soms geven mensen je een stuk vlaai, sturen ze een kaartje of schieten ze vol als je afscheid komt nemen. Uiteraard komen mensen ook te overlijden en dan wil je zowel de patiënt als de familie tijdens de laatste momenten zo goed mogelijk begeleiden.

"Over 20 jaar ben ik nog steeds verpleegkundige, misschien gespecialiseerd"

Max ter Steege, trader bij PEZM
Ik wist lange tijd niet goed wat voor werk ik wilde gaan doen. Na een jaar rechten te hebben gedaan, heb ik een jaar vastgoed en makelaardij gestudeerd, mede omdat mijn ouders een makelaarskantoor hebben. Daarna heb ik vier jaar een opleiding tot accountant gevolgd en dit gecombineerd met werken bij een accountantskantoor. Niets gaf mij de wowfactor. Totdat ik de vacature Energy Trader bij PZEM zag. Als hobby was ik al twee jaar via internet aan het handelen in aandelen en valuta. Ik vind het superleuk om met kopen en verkopen winst te maken; slimmer proberen te zijn dan de markt. Nu handel ik professioneel: bij PZEM kopen en verkopen we energie op basis van fundamentele (denk aan de impact van het stopzetten van gastoevoer uit Rusland of het weer) en technische analyses (denk aan analyses op grafieken en modellen) van de markt. Ik ben competitief ingesteld. Ik ben nu een junior, maar wil graag doorgroeien naar senior, supervisor of manager. Het lijkt me zelfs leuk om directeur te worden en grote beslissingen te kunnen nemen. Ik wil eigenlijk het hoogste bereiken wat voor mij mogelijk is. Bij PZEM heb ik het erg naar mijn zin. Ik werk in een ploegendienst, ’s ochtends, ’s middags of ’s nachts en ben na zes dagen werken vier dagen vrij. Het is een cliché, maar ik vind dat je qua werk moet doen wat je leuk vindt. Ik ben druk bezig met sparen en investeren, zodat ik eerder met pensioen kan als ik dat eventueel zou willen. Nu geniet ik van het werk: ik ben de jongste in het team, heb een hoop mensen leren kennen die veel kennis hebben van het vak en ik leer hierdoor dagelijks iets nieuws.

"Over 20 jaar wil ik manager of zelfs directeur zijn"

Lyan Reinders, medewerker bij de Loyalis Klantenservice
Na 2 opleidingen tot operatieassistente en hbo-verpleegkundige heb ik een tussenjaar genomen. Verpleegkunde is heel interessant en leerzaam, maar voor mij niet het juiste beroep. Het werk herhaalt zich vaak en in de operatiekamer zegt een arts wat je moet doen, terwijl ik zelf graag over oplossingen meedenk. Ik houd van zelfstandig werken. In een tussenjaar werk ik bij het Klant Contact Centrum van Loyalis. Ik ben het aanspreekpunt voor klanten via telefoon of e-mail en probeer hun vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en procesverbeteringen door te voeren. Als ik hoor dat bijvoorbeeld informatie op de site niet helemaal klopt, dan geef ik dat door. Naast mijn werk probeer ik ook nog een beetje in het studentenleven te blijven hangen. Nu ga ik Gezondheidswetenschappen in Maastricht studeren. Dat geeft mij ook wat meer tijd om mijn richting te bepalen: de psychologie of het gezondheidsbeleid spreekt mij het meest aan. En dan zal ik zeker niet de makkelijkste weg bewandelen. Ik zou wel psycholoog voor gedetineerden willen worden of in het buitenland gaan werken. Ik vind het mooi om te zien dat ik als twintigjarige bij Loyalis als volwaardig gesprekspartner word gezien en mijn mening en visie kan delen. Door de vele vragen over arbeidsongeschiktheid en pensioen ben ik zelf ook over die thema’s aan het nadenken. Ik wil kijken hoe het mogelijk is om vervoegd met pensioen te kunnen door op tijd geld opzij te zetten. Mijn loopbaan wil ik rustig opbouwen en dan lijkt het me heel leuk om een jaar of 5 in een Europese hoofdstad te gaan wonen en werken. Door echt in je eentje ergens heen te gaan, doe je volgens mij ervaringen op die je de rest van je leven meeneemt.

"Ook over 20 jaar wil ik werken op een plek waar ik me thuis voel"

Tim Schuijer, docent bij regionale scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO)
Mijn vader is ook leraar. We hebben afgelopen jaar zelfs op dezelfde school aardrijkskunde gegeven. Het was erg gezellig om collega’s te zijn en te overleggen over het onderwijsprogramma. Nu werk ik op de regionale scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO) in Middelharnis. Naast de voltijdopleiding tot docent aardrijkskunde volg ik ook de deeltijdopleiding docent economie. Ik heb zowel op het vmbo lesgegeven als op de havo en het vwo. Als je leerlingen weet te boeien, kun je een leuke band opbouwen en dat geeft veel voldoening. Ik vind het leuk om mensen iets bij te brengen; soms is het meer opvoeden, soms meer informatieoverdracht. Nu is het leeftijdsverschil met leerlingen soms heel klein en dat is best lastig. Ze tasten af: "wat kom jij doen?" Ik heb gemerkt dat als je op een respectvolle manier met leerlingen omgaat, dan doen ze dat ook met jou. Mijn ambitie is om naast het lesgeven ook mentor te zijn en over 20 jaar misschien ook andere docenten op te leiden. Na mijn opleiding ga ik fulltime van start. Met een vaste baan kan ik ook gaan samenwonen met mijn vriendin. Het idee dat ik zo’n vijftig jaar moet gaan werken, vind ik soms wel lastig, omdat het lijkt alsof je na je pensioen maar weinig tijd overhebt. Maar ik begrijp het wel: de jongere generatie moet werken voor een veel grotere groep ouderen.

"Over 20 jaar leid ik andere docenten op"

Feestelijke editie: Loyaal 20
Lees meer mooie verhalen van én over Loyalis voor jou gebundeld. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Loyalis, brachten we een speciale editie van de Loyaal uit. Daarin staat het getal 20 centraal. Naast het verhaal van deze 20'ers, lees je in deze editie inspirerende verhalen over samenwerkingen met werkgevers en verhalen van 20 Loyalis gidsen.