Menu

Vitaal voor de klas

Loyalis helpt: tips en inspiratie over vitaliteit

Als iemand goed in zijn vel zit, staat hij met meer plezier voor de klas. Deze themapagina over vitaliteit is speciaal voor mensen die werkzaam zijn in het onderwijs. Hier vindt u praktische informatie over de regels, voorname ontwikkelingen en tips voor zelfontwikkeling. Ook leest u hier verhalen van vakgenoten. Hoe gaan zij om met vitaliteit en loopbaanontwikkeling?

Zo blijf je b(l)ij als leerkracht

Prof. Tinka van Vuuren over bij blijven in het onderwijs

Hoe kun je als docent jouw vak goed blijven uitoefenen? Krijg tips van Tinka van Vuuren. Zij is onderwijsonderzoeker en vitaliteitsexpert en doet als bijzonder hoogleraar vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van personeel.

Ruimte in regels

Minder verplichte administratie voor de leerkracht, graag!

Groepsplannen schrijven, oudergesprekken registreren, leerlingvolgsystemen bijhouden. Alleen al aan administratieve verplichtingen heb je als leerkracht zowat een dagtaak. Maar veel van die registraties zijn niet wettelijk verplicht, staat in de brochure Ruimte in Regels.

Een nieuw avontuur voor de klas

Bewust als zij-instromer in het onderwijs

Heb je weinig onderwijservaring, maar lijkt het je wel wat om voor de klas te staan? Dan kun je een zij-instroomtraject volgen. Maar voorkom dat je via een andere zijkant gedesillusioneerd weer uitstroomt. Zoek uit wat je te wachten staat.

Vitaal voor de klas

ROC Ter AA: ‘Het gras was niet groener bij een andere school’

‘Bij Ter AA leggen we de lat hoog. We zijn er voor de leerlingen én elkaar als medewerkers’, vertelt Rik van de Ven (33), docent Pedagogiek bij ROC Ter AA in Helmond. Het is de reden dat hij na een uitstapje van een jaar opnieuw solliciteerde bij de onderwijsinstelling. ‘Hier ben ik helemaal op mijn plek.’

‘Meer vitaliteit, minder verzuim’

Kobi de Vries, Amstelland

Bij Onderwijsgroep Amstelland (11 basisscholen) in Amstelveen krijgen de 400 medewerkers jaarlijks een extra budget voor persoonlijke en professionele ontwikkeling – bovenop de professionaliserings- en duurzame inzetbaarheidsuren.

Dankzij loopbaancoach van IB’er naar basisschooldirecteur

Monique Ronden, RTC Zuid-Limburg

Ze maakte haar droom waar: werken als basisschooldirecteur. Vooral dankzij een duwtje in de rug van een loopbaancoach, zegt Monique Ronden. ‘Zie kansen, geen bedreigingen.’

Stappen zetten dankzij loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding: ‘Verandering moet uit jezelf komen’

Van leerkracht naar intern begeleider. Onderwijsmedewerker Patty van der Aa uit Limburg maakte deze stap. Mede dankzij een loopbaantraject. ‘Verandering van spijs doet eten.’

Gezonde lifestyle is veel vanzelfsprekender geworden op Don Bosco in Haarlem

Mirjam Vrijhoef: ‘De kinderen die niet ontbijten pik er zo uit’

In de klas van Mirjam Vrijhoef, docent op basisschool Don Bosco in Haarlem-Zuid, staat op elk tafeltje een bidon met water. Ernaast ligt een banaan, appel of mandarijn. ‘De afgelopen jaren is een gezonde lifestyle hier veel vanzelfsprekender geworden.’

‘Die lastpost verziekt mijn les’

Behoud als leerkracht de orde in klas

Met de invoering van de wet Passend Onderwijs in 2014 blijven kinderen met ernstige gedragsproblemen langer in het regulier onderwijs. Docenten hebben daar soms een hele kluif aan. Hoe voorkom jij dat een paar kinderen je klas omvertrekken? En blijf je dan zelf ook overeind?

Lachen om De Luizenmoeder

‘Serie kaart issues in het onderwijs aan’

Wat doet de tv-serie De Luizenmoeder met u? Zit u giechelend en met plaatsvervangende schaamte te kijken hoe onze onderwijssector op de hak wordt genomen? Of bent u juist zielsgelukkig; eindelijk een programma dat op een schaterlachende manier duidelijk maakt waar de frustraties over het onderwijs vandaan komen! Dr. Arnoud Evers van de Open Universiteit denkt even mee.