Uit elkaar gaan blijft vervelend. Emotioneel is het een zware periode, maar er moet ook veel geregeld worden. Ook op je verzekeringen en pensioen heeft een scheiding vaak invloed.
Wat moet ik weten?
Uw bezittingen moeten verdeeld worden. Op het moment dat u ging trouwen of samenwonen hebt u waarschijnlijk afspraken gemaakt over financiële en huishoudelijke zaken. Voor de tijd dat u samen bent, maar ook voor als het niet meer gaat en de relatie eindigt. Daar komt veel bij kijken: huis, inboedel, auto, bankrekeningen en beleggingen. Ook de kapitaal- en lijfrenteverzekeringen, pensioenen, hypotheekschulden en leningen behoren bij de te verdelen bezittingen. Levensverzekeringen, bijvoorbeeld lijfrenteverzekering, zijn te verdelen in tweeën of toe te wijzen aan elkaar. Schadeverzekeringen, bijvoorbeeld inboedelverzekering, zijn vaak eenvoudiger aan te passen.
Wat moet ik regelen?
Scheiden heeft invloed op uw pensioenopbouw. Geef uw scheiding binnen 2 jaar door aan de verzekeraar of pensioenuitvoerder, verstuur hierbij ook uw echtscheidingsconvenant. Het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, wordt dan verdeeld zoals aangegeven in het echtscheidingsconvenant.
Een nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd na een overlijden en kan op opbouwbasis en op risicobasis worden afgesloten. Alleen bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis heeft uw ex-partner recht op het deel dat is opgebouwd tot aan de echtscheidingsdatum.
Wat kan Loyalis voor mij betekenen?
Scheiden heeft invloed op uw financiële situatie. Kunt u zelf de vaste lasten dragen? Nu en in de toekomst. Loyalis biedt hiervoor een aantal pensioenaanvullingen.