Menu
  • fit op werk

Stress? Eet een appel

Hoe u invloed kunt hebben op uw werkvermogen

Er zijn boeken vol over geschreven, maar toch gaan ook wij er weer over beginnen: gezondheid is belangrijk. Voor zover de open deur. Want we hebben een reden om het er over te hebben. Wanneer u gezond bent, hebt u namelijk een veel stevigere basis om uw werk beter te doen, uw werk langer vol te houden en om te gaan met onverwachte zaken. Hoe dat werkt? Een gezond lichaam is volgens de Finse professor Ilmarinen ons fundament. Ons fundament om het werk fysiek, psychisch en sociaal goed uit te voeren. Hoe gezonder u bent, hoe beter dit lukt. HR-professionals noemen die balans ‘het werkvermogen’. Hoe dit precies werkt en nog belangrijker: hoe u dit beïnvloedt, dat leest u hieronder.

Huis van werkvermogen

Professor Illmarinen werkt zelf graag met 'Huis van Werkvermogen'. Daarmee wordt direct duidelijk met wat hij bedoelt dat uw gezondheid het fundament vormt voor alles wat u onderneemt. Uw competenties, uw waarden en de arbeid die u levert steunen allemaal op die eerste verdieping. Het dak dat alles bij elkaar houdt, is dan ook inzetbaarheid. Hoe steviger de verschillende verdiepingen op elkaar staan, hoe steviger het dak. Oftewel: is uw gezondheid op peil, dan is de kans groot dat u ook op uw werk beter presteert.

Hoe heeft u hier invloed op?

Het lijkt dus best gemakkelijk om iets te doen aan uw eigen werkplezier en inzetbaarheid. Ervaart u veel stress op uw werk, eet dan een appel! Maar dat het zo simpel niet is, dat weten wij ook. Want anders was iedereen wel gezond. Juist door stress kan het lastig zijn goede gewoontes op te pakken. Maar alleen al door in te zien dat u zelf veel invloed hebt op uw stressniveau, kan helpen. Een eerste stap is dan ook om te kijken of u het heft in eigen hand neemt, of dat u zich meer laat leiden door de situatie. Bent u benieuwd of u een reactief of proactief persoon bent? Doe dan de test!