Menu

Arbeidsongeschiktheid

Wat blijft er over van uw inkomen?

Het lijkt vanzelfsprekend, naar je werk gaan. Maar dat is het niet, want we kunnen allemaal ziek worden en een ongeluk zit in een klein hoekje. De cijfers spreken voor zich; zo’n 800.000 mensen kunnen hun werk niet meer doen door arbeidsongeschiktheid (bron: CBS). En dat heeft veel impact, ook op uw inkomen. Zelfs als u in loondienst werkt. Vaak wordt gedacht dat je dan nog wel 70% inkomen ontvangt. Maar dat is niet altijd zo.

Weet u wat er is geregeld bij arbeidsongeschiktheid?

U bent arbeidsongeschiktheid als u na 2 jaar ziekte nog steeds niet werkt of minder dan 65% van uw inkomen verdient. De eerste 2 jaar ontvangt u nog salaris (meestal het 1e jaar 100% en het 2e jaar 70%). Hierna geldt de WIA (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen). Deze wet bepaalt of u recht hebt op een WIA-uitkering. Wellicht krijgt u ook een aanvulling van uw pensioenfonds. Maar ondanks dit vangnet, daalt uw inkomen fors. 

Nog even over de WIA...

  • Wanneer is er recht op een WIA-uitkering?

  • Wat is de hoogte én duur van de WIA-uitkering?

  • Wat is het verschil tussen een WGA- en IVA-uitkering?

Is bijverzekeren verstandig?

Ondanks de uitkeringen van de overheid (WIA) en uw pensioenfonds, krijgt u bij arbeidsongeschiktheid altijd te maken met (fors) inkomensverlies. Deze uitkeringen zijn lager dan uw laatstverdiende loon en gebonden aan een maximum. Vooral gedeeltelijk arbeidsongeschikten lopen het grootste inkomensrisico. Bij de nieuwe wetgeving kunt u 3 tot 24 maanden recht hebben op een loongerelateerde uitkering. (Indien er sprake is van een overgangsfase, kan dit langer dan 24 maanden zijn.) Na deze periode kunt u in het zogeheten 'WIA-gat' vallen. Bijverzekeren is meestal verstandig.

Zoek hieronder uw werkgever

Het verhaal van Elise

''Thuis was het gewoon heel zwaar...''

Denkt u dat arbeidsongeschiktheid u niet overkomt? Dat dacht Elise (docente, getrouwd, 2 kinderen) ook. Ze kijkt terug op een zware tijd. Bekijk haar verhaal.