Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat

U draagt bij aan een leefbaar, bereikbaar en veilig Nederland. Een hele uitdaging, want er speelt veel en de eisen zijn hoog. Belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt. Want ziek worden of een ongeluk zit in een klein hoekje. En dan zijn de gevolgen groot, ook voor uw inkomen. Vaak wordt gedacht dat het wel goed zit met de sociale zekerheid in Nederland en dat ons inkomen bij arbeidsongeschiktheid goed is beschermd. Maar dat is niet altijd zo. Daarom is er deze inkomensaanvulling op maat, speciaal voor u en uw collega's. Zo behoudt u altijd een goed inkomen.

Puzzel

Voorkom geldzorgen

Wat blijft er over van uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid? Meestal niet zo veel. Gelukkig kunt u uw inkomen op maat aanvullen. Lees hieronder verder.

Een inkomensaanvulling op maat

U bent arbeidsongeschikt als u na 2 jaar ziekte nog steeds niet werkt of minder dan 65% van uw inkomen verdient. De eerste 2 jaar ontvangt u nog (deels) salaris. Daarna geldt de WIA (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen) en misschien krijgt u ook een uitkering van uw pensioenfonds. Maar deze uitkeringen zijn tijdelijk en ontoereikend. Bijverzekeren is dan verstandig. Dat kan met onze aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering speciaal voor het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Hiermee behoudt u altijd minstens 70% van uw inkomen en voorkomt u het 'inkomensgat'. U krijgt op deze verzekering 25% premiekorting.

Uw voordelen in 't kort

 • Flexibel: diverse dekkingen en uitkering tot eigen AOW-leeftijd
 • Voordelig: 25% premiekorting
 • Op maat: aanvullend op bestaande regelingen
 • Salaris volledig verzekerd, hoeveel u ook verdient
 • Toegankelijk: geen medische vragen tot 1-7-2020

De animatie toont de meest voorkomende situatie en een premie bij een gemiddeld inkomen.

Ruim 2000 van uw collega's hebben dit al bij ons geregeld!

Dekkingen

Onder de 35% arbeidsongeschiktheid bent u officieel niet arbeidsongeschikt, omdat u nog voldoende zelf kunt verdienen. U ontvangt daarom geen WIA-uitkering. Wel krijgt u maximaal 10 jaar lang een uitkering van 80% van het door UWV vastgestelde inkomensverlies. Voorwaarde is dat u minstens 65% van het oude loon verdient met arbeid. Vanaf 35% arbeidsongeschikt kunt u bij ons - bovenop de WIA - uw inkomen aanvullen.

U kiest zelf in welke situatie u uw inkomen wilt aanvullen:

Dekking gedeeltelijk arbeidsongeschikt: 35-80%

Vanaf 35% arbeidsongeschiktheid, krijgt u een WIA-uitkering en mogelijk arbeidsongeschiktheidspensioen. Deze uitkeringen zijn tijdelijk en ontoereikend. Hier bovenop krijgt u van ons een uitkering waardoor u altijd minstens 70% inkomen behoudt. Onze uitkering is aanvullend en langdurig (tot AOW-leeftijd). Daarnaast bouwt u aanvullend pensioen op.

Voorbeeld: uitkering bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (35-80%) zonder werk. Oranje is de uitkering van Loyalis.

AOV OO standaard | 35-80 GAO

Dekking volledig arbeidsongeschikt: 80-100%

U krijgt een gegarandeerde uitkering van 10% van het verzekerd inkomen bovenop de WIA en het arbeidsongeschiktheidspensioen tot uw eigen AOW‐leeftijd. Deze uitkering wordt effectief bij zowel duurzame als niet-duurzame volledige arbeidsongeschiktheid.

Voorbeeld: een uitkering bij duurzame en volledige arbeidsongeschikheid (80%-100%). Oranje is de uitkering van Loyalis.

AOV OO standaard | 80-100 VAO

Deze grafieken zijn een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid en gaan uit van een inkomen beneden het maximum dagloon (zie www.uwv.nl).

U kunt zich ook verzekeren in beide gevallen: bij gedeeltelijke en volledige arbeidsongeschiktheid. Kies dan tijdens de aanvraag: Complete dekking. Zo kunt u in alle situaties rekenen op een goed inkomen.

Voor wie?

U kunt zich bij ons verzekeren onder deze gunstige collectieve voorwaarden als:

 • u in dienst bent bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat met een vast of tijdelijk contract
 • u in het buitenland woont, ABP-pensioen opbouwt en aanspraak maakt op een WIA-uitkering
 • u een Wajong-status heeft gehad of (momenteel) onder de Participatiewet valt én aanspraak kunt maken op een WIA-uitkering
 • u al verzekerd bent bij Nationale Nederlanden (NN) | vanaf 1-1-2020 stopt NN de collectieve regeling van Stichting Sociaal Fonds (SSF)*

U kunt deze verzekering niet afsluiten als oproepkracht (met 0-uren- en min/maxcontracten).

Gaat u bijna met pensioen?
U kunt de verzekering aanvragen tot een bepaalde leeftijd:

 • Voor de dekking bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (35-80%): 6 jaar voorafgaand aan uw AOW-leeftijd.
 • Voor de dekking bij volledige arbeidsongeschiktheid (80-100%): 3 jaar voorafgaand aan uw AOW-leeftijd.
Bent u al verzekerd?
 • Bij Loyalis? Als u bij ons al een (individuele) arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, vraag dan toch deze verzekering online aan, want u bent nu goedkoper uit door 25% premiekorting. Wij beëindigen automatisch uw huidige individuele polis en zetten deze om naar de collectieve variant van uw werkgever.
 • Bij een andere verzekeraar zoals Nationale Nederlanden? U kunt overstappen naar Loyalis. Als u ook in 2020 verzekerd wilt blijven onder de (nieuwe) collectieve regeling van SSF, vraag dan hier online de verzekering aan en zeg zelf uw huidige verzekering bij Nationale Nederlanden op.

Nieuw in dienst?
Dan is inkomenszekerheid regelen nóg goedkoper en sneller geregeld. Minder dan 6 maanden in dienst = geen medische check. Ga naar de informatie voor nieuwe indiensttreders.

Zie polisvoorwaarden en FAQ.

Wat kost het?

U profiteert door het contract van uw werkgever met Loyalis van een collectiviteitskorting van 25%. Wij incasseren maandelijks de brutopremie via uw eigen bankrekening. Wij vragen hiervoor uw toestemming bij de aanvraag van de verzekering.

Bereken uw maandpremie (de premie is netto en incl. 25% korting*)

*Belangrijk om te weten

 • U betaalt maandelijks de brutopremie (deze is incl. de 25% premiekorting). Deze premie is achteraf aftrekbaar van uw inkomstenbelasting waardoor u uiteindelijk netto minder betaalt. Op uw polis staat ook de brutopremie.
 • In de berekening van het netto maandbedrag op deze website hebben we geen rekening gehouden met andere aftrekposten (zoals de hypotheekrente) in uw belastingaangifte. Deze gegevens zijn immers niet bij ons niet bekend. De op deze website vermelde netto-premie is dan ook indicatief.
 • Ook schrijven we eenmalig € 40 distributiekosten van uw rekening af, nadat u uw polis ontvangen heeft. Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Waarvoor die kosten gemaakt worden, leest u in het dienstverleningsdocument.

Medische vragen

Geen medische vragen
U krijgt geen medische vragen als u zich voor deze verzekering aanmeldt vóór 1-7-2020 en ook na die datum als u korter dan 6 maanden in dienst bent. U wordt dan direct geaccepteerd, ongeacht uw gezondheidssituatie.

Wel medische vragen
Als u zich later aanmeldt dan 1-7-2020 en u bent langer dan 6 maanden in dienst, dan stellen wij u wel medische vragen. Belangrijk dus dat u zich tijdig aanmeldt. Voor ons medisch acceptatieproces werken wij samen met ReMedicalGroup (RMG). Zij vragen na aanmelding namens Loyalis medische gegevens bij u op (indien dat nodig is). We geven zo veel mogelijk mensen de kans zich te verzekeren, ook met een medische geschiedenis.

Bent u nu ziek?

 • Bent u nu ziek? Dan kunt u deze verzekering wel alvast 'blanco' aanvragen. Uw dekking gaat echter pas in nadat u minstens 4 weken onafgebroken en volledig weer aan het werk bent. (Blanco houdt in dat we u tot 1-7-2020 geen gezondheidsvragen stellen.)
 • Bent u nu arbeidsongeschikt? Dan kunt u zich desondanks verzekeren. U hebt echter alleen recht op een uitkering als de mate van arbeidsongeschiktheid tijdens de looptijd van de verzekering toeneemt door een andere oorzaak.

Zie polisvoorwaarden en FAQ.

Hypotheek

Ik wil een hypotheek gaan afsluiten. Geldt deze verzekering als een inkomensgarantie?
Dan wil een bank graag zekerheid over uw inkomen. Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering geldt als een extra inkomenszekerheid.

Ik heb al een hypotheek en hierbij heb ik ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Kan ik die nu opzeggen?
Dat hangt af van de polisvoorwaarden. Als de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij uw hypotheek alleen de aflossing van uw hypotheek dekt, dan is het belangrijk dat u achterhaald in welke situatie deze verzekering uitkeert: bij gedeeltelijke en/of volledige arbeidsongeschiktheid. En waaraan de uitkering is gerelateerd: de hoogte van de aflossing of het inkomen? Bekijk de polisvoorwaarden of vraag het na bij uw hypotheekadviseur. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Loyalis beschermt u uw gehele inkomen (en niet alleen uw woonlasten). Omdat u altijd minstens 70% van uw inkomen behoudt, is de kans groot dat u alle rekeningen (niet alleen de woonlasten) kunt blijven betalen.

Meeneempolis

Gaat u uit dienst bij uw huidige werkgever, maar blijft u wel werken binnen onze sectoren?
Dan zijn er 2 situaties mogelijk. Uw nieuwe werkgever:

 • heeft wel een (semi-)collectief contract met ons. Dan kunt u bij ons verzekerd blijven onder dezelfde gunstige collectieve voorwaarden.
 • heeft geen (semi-)collectief contract met ons, maar u bouwt wel nog ABP-pensioen op? Dan kunt u ook bij ons verzekerd blijven, maar op individuele basis en zonder de gunstige collectieve voorwaarden.

Gaat u uit dienst bij uw huidige werkgever en blijft u niet werken (en pensioen opbouwen) binnen onze sectoren?
Dan kunt u alleen de arbeidsongeschiktheidsverzekering (zonder tussenkomst werkgever) afsluiten bij ons.

Als u uit dienst gaat en u deze verzekering via uw (ex-)werkgever niet meer wilt, dan kunt u de verzekering altijd per de 1e van de maand opzeggen door een bericht te sturen naar Loyalis. Andere vragen of meer informatie? Neem contact op met onze klantenservice.

Direct aanvragen

Sluit hier online de verzekering af. Wacht niet te lang, want tot 1-7-2020 is er geen medische check. Let op! U ziet bij het aanvragen de nettopremie, maar betaalt maandelijks de brutopremie. Achteraf is de premie fiscaal aftrekbaar.

Wat blijft er over van uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid?

Meestal niet zo veel...

Loyalis maakt gebruik van cookies. De website wordt hierdoor relevanter en persoonlijker en we kunnen u zo relevante informatie en aanbiedingen tonen op onze website. Klikt u hieronder op ‘ja’ dan accepteert u alle cookies. Kiest u voor nee, dan plaatsen wij alleen functionele en analytische cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als u verder gaat op onze site zonder een keus te maken, dan gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies.