Zo’n 800.000 mensen in Nederland zijn arbeidsongeschikt. Dat is allereerst vervelend voor henzelf. Maar ook voor u als werkgever is het nadelig. Zo bent u in sommige gevallen tien jaar verantwoordelijk voor de kosten van de uitkering én de re-integratie. U kunt dit risico publiekelijk verzekeren bij het UWV of privaat bij een verzekeraar (als eigenrisicodrager). In dit whitepaper geven we u informatie en tips die u helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw organisatie.
Als een (ex-)werknemer na twee jaar nog altijd ziek is, bepaalt het UWV de mate van arbeidsongeschiktheid. Bij gedeeltelijke en niet duurzame volledige arbeidsongeschiktheid, heeft de werknemer recht op een uitkering: de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikt (WGA). Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de kosten van deze WIA-uitkering én voor de kosten van de re-integratie. Een financieel risico waarvoor u zich kunt verzekeren, publiek of privaat.
Een keuze maken voor of tegen eigenrisicodragerschap is best complex...Het antwoord op de vraag of het voor uw organisatie interessant is, hangt af van veel factoren. En zijn die factoren bij alle stakeholders even scherp in beeld? Dat is de primaire vraag. Een afgewogen keuze kan haast niet zonder een gedegen analyse, waarbij alle risicofactoren in beeld zijn gebracht, voor nu en voor de toekomst. De uitkomsten van zo’n risicoanalyse kunt u dan naast uw strategisch personeelsbeleid leggen. Zo maakt u echt een goede afweging die verder gaat dan alleen premies vergelijken.
Hoe werkt u strategisch aan de inzetbaarheid van uw medewerkers? Dat zij goed in hun vel zitten én kunnen meebewegen met veranderingen in uw organisatie? Het startpunt is een goed overzicht en plan van aanpak. Daar helpen we graag bij!
Centraal staan uw behoeften en doel
We analyseren allereerst welke initiatieven er al lopen, welke mogelijkheden er zijn en welke interventies het meeste zullen opleveren. Zo kijken we naar wetgeving en subsidies, ontdubbelen we overlappende regels en helpen we concreet met de implementatie van de stappen voor meer duurzame inzetbaarheid in de organisatie.
Benieuwd of eigenrisicodragerschap iets voor u is? Onze specialist, Joop de Champs, gaat op basis van uw gegevens aan de slag met de microscan Eigenrisicodrager WGA.
Hoe het werkt?
Joop komt binnen enkele werkdagen bij u terug met een beknopte analyse. We geven u hiermee een mooi startpunt bij uw overweging om wel of niet eigenrisicodrager te worden voor de WGA. Kosteloos, zonder verplichtingen.
Het voorkomen van langdurig uitval en het afdekken van financieel risico gaan hand in hand. Uniek in onze aanpak is de combinatie van de WGA ERD-verzekering met Casemanagement, Vitaliteitspakket en Dienstverlening Ziektewet ERD. Preventie, begeleiding en verzekeren komen zo effectief samen.