Menu
Tips voor hybride werken

Slim hybride werken is maatwerk

13 juni 2022

Thuiswerken is een blijvertje. En tegelijkertijd ook een van de oorzaken van het stijgende verzuimpercentage. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het goed voor organisaties om hier een nieuwe invulling aan te geven en opnieuw te kijken naar hoe je werk inricht. Daarbij hoor je rekening te houden met individuele omstandigheden. Dat is slim hybride werken. Ook wel het nieuwe werken 3.0. Dit vraagt om een andere aanpak dan u als werkgever gewend bent. Pas uw beleid niet toe op de hele organisatie, maar focus juist op maatwerk.

Maatwerk is het bespreekbaar maken

Nu het thuiswerken blijft, maken werkgevers een beleid om de juiste kantoor- en thuisbalans te vinden. Een goede balans voorkomt immers verzuim. Voor medewerkers die 40 uur per week werken, wordt er bijvoorbeeld gekeken naar 50/50 verhouding. De ene week 3 dagen naar kantoor en 2 dagen thuis en de andere week andersom. Maar wat wil de medewerker zelf? Waar heeft die behoefte aan? Maak het bespreekbaar! Luisteren naar medewerkers is erg belangrijk. Wat voor de één werkt, kan de ander als belemmerend ervaren. Alleen een laptop meegeven is dus niet voldoende om slim hybride te werken.

Starten met slim hybride maatwerk 

Omdat de ene medewerker de ander niet is, is het goed om hybride werken op individueel niveau te bekijken. Plaats de medewerker in het midden van uw organisatie. Kijk per beroep of functie, de thuis- of levenssituatie en individuele behoeftes naar welke aanpassingen nodig zijn. Geloof niet in een uniform beleid voor een gehele organisatie, maar smeer het uit van persoon tot persoon en van team tot team.


Bron: a.s.r. Vitality trendrapport 2022

De voordelen van slim hybride maatwerk

Wanneer u luistert naar wat medewerkers nodig hebben voorkomt u:

  • verbindingsproblemen;
  • demotivatie;
  • afname van de vitaliteit;
  • en zelfs meer burn-outs.

Zaken om rekening mee te houden

U kunt  amplitie op verschillende manieren toepassen binnen uw bedrijf:

Jolanda Sapelli Hr directeur asr

“De werkplek in de toekomst wordt bepaald door de werkzaamheden die een medewerker moet uitvoeren. Ik denk niet dat de oude wereld in de nieuwe wereld past, maar we moeten het goede van beide nieuwe werelden combineren.”

  • Jolanda Sapelli
  • Directeur Human Resources a.s.r. 
  • over een mix van beide werelden

Download het whitepaper

Verder lezen over vitaliteit. Lees ons Whitepaper ‘De lessen van corona: Wat betekent hybride werken voor de vitaliteit van medewerkers?’

Download het whitepaper