Menu

Blog 'De lessen van… hybride werken bij a.s.r.'

27 mei 2022

Na bijna twee jaar grotendeels thuiswerken, gingen begin dit jaar ook de kantoordeuren bij Loyalis en a.s.r. weer open. Hoewel a.s.r. al jaren tijd- en plaats-onafhankelijk werkt, met veel regie bij de medewerker ten aanzien van de keuze voor de werkplek en de werktijden, was het toch even zoeken naar een nieuw evenwicht tussen thuiswerken en werken op kantoor. Eén ding stond vast: we wilden het beste van twee werelden combineren. Wat waren onze lessen en ervaringen?

Graag delen we onze ervaringen met u

Activity-based werken
In april 2021 heeft a.s.r. via haar eigen pulse-check de eMood een uitgebreid onderzoek gedaan naar de voorkeuren van medewerkers over thuiswerken en werken op kantoor. Wat blijkt? Het overgrote deel van de collega’s ziet hybride werken als de toekomst en is enthousiast over het idee van activity-based werken, waarbij het type werkzaamheden en het doel van de activiteit leidend zijn voor de locatie. De thuislocatie is favoriet voor concentratieklussen en om echt even meters te maken, terwijl het kantoor wordt opgezocht voor verbondenheid, samenwerking en om te netwerken. Gemiddeld willen collega’s in een tijdperk na corona 60% van de tijd thuiswerken, tegenover 40% op kantoor.

Vertrouwen en eigen regie als basis
Op basis van dit eMood-onderzoek zijn er kaders opgesteld waar alle teams rekening mee houden bij het maken van werkafspraken. De verdeling van 60% thuis en 40% op kantoor is de norm. Dat kunnen twee hele werkdagen zijn, maar bijvoorbeeld ook vier dagdelen. Het kan ook zo zijn dat je de ene week maar één dag op kantoor bent, en de andere week drie. Bepalend voor de keuze van je werklocatie is het type werk, de behoefte van de klant en je team en de gewenste mate van interactie voor het werk dat je op dat moment gaat doen. Daarbij is vertrouwen de basis en krijgt iedereen de ruimte om zelf de regie te nemen.

In de praktijk

Hybride werken...in de praktijk komt er best wat bij kijken. Want hoe bepaal je wanneer je thuis of op kantoor werkt? Hoe overleg je met het hele team als de helft fysiek aanwezig is en de andere helft niet? Hoe ga je om met verschillende behoeften in het team en hoe hou je contact met elkaar? Het begint allemaal met goede afspraken. Teams maken samen afspraken over het hybride werken in dialoogsessies. En alle leidinggevenden kregen een training 'Hybride leidinggeven'. Ook kunnen medewerkers workshops volgen over bijvoorbeeld effectief online communiceren.

Om medewerkers goed te ondersteunen in het hybride werken op kantoor, zijn er creatieve vergader- en stand-up-ruimtes ingericht op kantoor. En maken we gebruik van hybride vergaderruimtes met intelligente camera’s, die de aanwezigen optimaal in beeld brengen en inzoomen op de spreker.

Het is een lerend en organisch proces
Jolanda Sappelli, Directeur Human Resources, benadrukt dat de richtlijnen voor hybride werken niet in beton gegoten zijn. ‘Ook vóór corona gaven we medewerkers al zelf de regie om het werk te doen waar en wanneer ze dat het beste konden doen: tijd- en plaats-onafhankelijk. Dat blijft de basis. Niemand heeft deze situatie ooit eerder meegemaakt, dus we zien het als een lerend en organisch proces, waarin we bijstellen als het nodig is. Als na een bepaalde periode blijkt dat de afspraken niet werken, dan gaan de teams opnieuw met elkaar om tafel.’

Jolanda Sapelli Hr directeur asr

"We zien het als een lerend en organisch proces, waarin we bijstellen als het nodig is."

  • Jolanda Sapelli
  • Directeur Human Resources a.s.r. 

Download het whitepaper

Verder lezen over vitaliteit. Lees ons Whitepaper ‘De lessen van corona: Wat betekent hybride werken voor de vitaliteit van medewerkers?’

Download het whitepaper