Menu

Zó weegt u af...

wie draagt het risico voor de WGA?

Als een medewerker uitvalt, is dat in de eerste plaats vervelend voor die medewerker zelf. Maar het is ook nadelig voor u. U bent tot wel 10 jaar verantwoordelijk voor de kosten van de uitkering én de re-integratie. Dat risico kunt u verzekeren bij het UWV of bij een private verzekeraar. In dat laatste geval bent u eigenrisicodrager. En dat heeft voor- en nadelen. Loyalis helpt u bij uw afweging.

Ontzorgd door het UWV …

Bent u verzekerd bij het UWV? Dan betaalt u een premie die onder andere afhankelijk is van de schadelast. Hoe hoger die is, hoe hoger uw premie. U wordt vervolgens wél goeddeels ontzorgd. Het UWV betaalt de uitkering van uw medewerker en is verantwoordelijk voor het re integratieproces. U hebt er zogezegd geen omkijken naar, maar u geeft dan ook de regie uit handen.

… of zelf aan het roer als eigenrisicodrager

Er zijn werkgevers die door die regie liever eigenrisicodrager worden en het risico onderbrengen bij een verzekeraar. Samen focussen werkgever en verzekeraar dan op vitaliteit en preventie, want aan het werk blijven is immers voor iedereen het beste. Zo’n gezamenlijk belang kan helpen om de schadelast te beheersen en actief te beïnvloeden. We begrijpen dat dit geen eenvoudige afweging is. En bovendien een afweging waar zowel HR als Finance iets van vinden. Daarom denken we graag met u mee. U kunt bijvoorbeeld de Microscan doen of neem contact op met onze adviseurs.

De voor- en nadelen van het eigenrisicodragerschap

De voordelen

  • U bent niet afhankelijk van het UWV en bepaalt zelf de verzuim- en re-integratieaanpak in uw organisatie.
  • Verzekeraars zijn dankzij hun onderlinge concurrentie vaker proactief en eerder betrokken bij verzuim- en arbeidsongeschiktheidsdossiers. Ze voelen meer de noodzaak om innovatief en effectief te zijn.
  • Verzekeraars leveren meer maatwerk. In de polisvoorwaarden, maar ook in de oplossingen voor re-integratie.
  • Verzekeraars ondersteunen actief bij het verhalen van schade bij de veroorzaker én het aanvragen van een herbeoordeling.

De nadelen

  • U betaalt zelf de WGA-uitkeringen. Zijn veel van uw (ex-)werknemers ziek? Dan loopt dat gauw in de papieren.
  • Verzekeraars rekenen natuurlijk ook kosten. Zeker aan bijzondere werkzaamheden hangt vaak een prijskaartje.
  • U hebt zelf de regie, maar bent óók zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemers.
  • Wilt u op enig moment geen eigenrisicodrager meer zijn? Dan hebt u wel nog te maken met het uitlooprisico. Dat betekent dat u het risico draagt voor werknemers die zich hebben ziek gemeld vóór de dag dat u stopte als eigenrisicodrager.

Loyalis helpt u graag bij uw afweging

Loyalis is uw persoonlijke gids op het gebied van Inkomen & Zekerheid. We helpen u graag bij uw afweging. En als u wilt, dekken we met onze WGA ERD-verzekering uw financiële risico’s af én helpen u bij de schadelastbeperking. Preventie, begeleiding en verzekeren komen bij Loyalis effectief samen.

Download ons whitepaper

Meer weten? Lees ons Whitepaper
Eigenrisicodrager WGA: de moeite waard?

Hulp nodig?

Past het WGA eigenrisicodragerschap bij uw organisatie? Een lastige keuze? Laat u informeren, lees ons whitepaper of doe de gratis Microscan.

Ja help mij verder