Je kunt er niet meer omheen... Iedereen wordt op de een of andere manier wel geconfronteerd met de krapte op de arbeidsmarkt. Deze krapte gaat vaak gepaard met stijgende verzuimcijfers. Het is nu meer dan ooit belangrijk om te investeren in aantrekkelijk werkgeverschap. Dit geldt voor het aantrekken van nieuw talent, maar ook zeker voor het inzetbaar houden en behouden van de huidige medewerkers.
Voordat je eigen regie van medewerkers kunt stimuleren is het belangrijk om helder te hebben wat er precies bedoeld wordt met het begrip: eigen regie. En ben ook duidelijk in de verschillende rollen die verwacht worden van werknemer, werkgever, bestuurder en leidinggevende.
Een medewerker die eigen regie kan en mag nemen over zijn of haar loopbaan ervaart autonomie, beschikt over de competenties die nodig zijn om het werk uit te kunnen voeren is betrokken bij jou organisatie en haar klanten, diensten of producten.
Een belangrijke voorwaarde om eigen regie te stimuleren bij medewerkers is een gezonde bedrijfscultuur. In de juiste cultuur is het bespreekbaar maken van gevoelige en moeilijke onderwerpen vanzelfsprekend. Er is ook ruimte voor de dromen en ambities van de medewerker. Wil je dit goed doen? De vaardigheden van de leidinggevende zijn dan cruciaal. Zaken mét elkaar bespreken in plaats van elkaar aanspreken is bijvoorbeeld belangrijk, maar ook de timing van het bespreken is cruciaal. Bespreek iets op het moment dat het zich voordoet of op het moment dat je iets signaleert. Spaar het niet op tot een jaargesprek. Of erger nog: laat het onbesproken totdat een medewerker uitvalt waarvan je al maanden hebt zien aankomen dat er iets niet goed ging.
Een derde belangrijke tip, klinkt als een open deur. Maar het is lastiger dan je denkt. Zorg ervoor dat je als organisatie zegt wat je doet en doet wat je zegt. Een werkgever die zegt dat hij eigen regie stimuleert, maar vervolgens de medewerker aanspreekt op de invulling van de werkzaamheden is natuurlijk niet geloofwaardig.
Zet je medewerker zelf aan het roer van zijn of haar eigen loopbaan. Hij of zij is de baas over zijn carrière, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Als werkgever heb je hierbij wel een belangrijke taak: faciliteer en biedt de juiste middelen zodat de werknemer ook zijn eigen keuzes kan, mag én durft te maken.
In een tijd van snelle veranderingen is wendbaarheid van medewerkers nodig. Zorg daarom dat je met je medewerkers in gesprek blijft over hun wendbaarheid. Investeer in de nodige scholing en training, zodat ze blijven beschikken over de competenties die nodig zijn om hun werk goed uit te kunnen voeren.
Mooi deze bovenstaande tips, maar wat levert eigen regie nou op voor mijn organisatie? Ik geef je een aantal redenen waarom het absoluut loont om hierin te investeren!