Vitale medewerkers. En duurzame inzetbaarheid. Het heeft meer dan ooit de aandacht in de gemeentelijke sector. Binnen welke sector eigenlijk niet, kunnen we wel stellen. Mentaal en fysiek fit zijn, is goed voor de medewerker en de toekomst van elke organisatie. Veerkrachtige medewerkers zijn immers minder vaak ziek en verzuimen minder. Concreet vitaliteitsbeleid helpt bij deze doelstelling van vitale(re) medewerkers. Wellicht vraagt het management al om invulling daarvan. Ook binnen de gesprekken voor de nieuwe cao Gemeenten staat vitaliteitsbeleid en heldere criteria daarbinnen hoog op de agenda. Tijd om deze zaken onder de loep te nemen met Loyalis expert Hedo Wieringa. Hij kent de branche van binnen en buiten en vertelt meer over bewegingsprogramma a.s.r. Vitality.
Ontdek meer over a.s.r. Vitality voor werkgevers.
De aandacht voor vitaliteit is Hedo niet onbekend. Een gezonde leefstijl en voldoende ontspanning zorgen ervoor, dat we met zijn allen uit die negatieve spiraal blijven. De kans is kleiner, dat rode vlaggen genegeerd worden. Signalen moeten serieus genomen worden om uitval te voorkomen. “Sporten en bezig zijn met gezondheid mag dan leuk zijn, de problematiek rondom stress en werkdruk en uitval, die op de loer ligt, is alles behalve leuk. Dat weten wij als geen ander als expert in Inkomen & Zekerheid. Het is belangrijk om stress en werkdruk in een vroeg stadium te herkennen. Het is verstandig om te investeren in preventie. Concreet vitaliteitsbeleid helpt daarbij. Binnen Loyalis breiden we daarom steeds de mogelijkheden uit om invulling te geven aan vitaliteitsoplossingen”, vertelt Hedo.
Hedo is op de hoogte van de cao ontwikkelingen. In de cao 2019-2020 is afgesproken, dat alle gemeentelijke werkgevers een vitaliteitsbeleid moeten hebben. Daarop heeft de werkgroep ‘Verlof en Vitaliteit’ de criteria ontwikkeld voor vitaliteitsbeleid, inclusief een aantal concrete, in de cao op te nemen afspraken.
LOGA publiceerde in mei 2020 een adviesrapport met o.a. deze heldere criteria in vitaliteitsbeleid: de dialoog aangaan met de werknemer, het belang van fysieke en mentale fitheid, geschikt zijn én blijven voor werk en de balans tussen werk en privé. Dit rapport wordt meegenomen in de gesprekken voor de nieuwe cao. “De nieuwe cao ligt er nog niet, maar dit adviesrapport is voor mij de bevestiging, dat de sector om actie vraagt als het om vitaliteitsbeleid gaat. Dit neem ik mee in mijn klantgesprekken met werkgevers. Omdat we veel kunnen betekenen in vitaliteitsoplossingen. We hebben afgelopen september nog een nieuw product geïntroduceerd. De introductie van a.s.r. Vitality bij Loyalis komt als geroepen”, aldus Hedo.
a.s.r. Vitality is een sterke aanvulling op het aanbod van Loyalis volgens Hedo. Het programma is twintig jaar geleden ontwikkeld door Discovery Group, een grote verzekeraar uit Zuid-Afrika, en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Het zit slim in elkaar. Bewegen helpt mensen mentaal en fysiek gezonder te maken. Het draagt bij aan productievere medewerkers, meer plezier op de werkvloer én minder kans op uitval. Deelnemers kunnen de app downloaden en koppelen aan bijvoorbeeld een Fitbit, Garmin of AppleWatch. Vervolgens is a.s.r. Vitality een inspiratiebron en stimulans voor een gezonde leefstijl. En gezond gedrag wordt beloond. Door regelmatig te bewegen, kunnen week- en maanddoelstellingen behaald worden. Hoe meer punten, hoe meer geprofiteerd kan worden van aantrekkelijke beloningen, zoals € 5,- korting bij Intersport of stapelkorting bij Bol.com.
a.s.r. Vitality is onderdeel van een reeks aan interventies die Loyalis kan doen in de hele keten: preventie, vitaliteit, verzuimbeleid en re-integratie. Op die manier wil Loyalis ernstige problemen voor zijn. En als het toch mis gaat, dan is er altijd nog de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) als back-up en veilig vangnet. De financiële gevolgen blijven beperkt. Hedo: “Met a.s.r. Vitality voegen we écht iets toe aan onze verzekeringen en diensten, dat onze klanten, werkgevers en werknemers, kan helpen bij een gezonder en vitaler leven.”