Menu
  • Home
  • nieuws
  • 6 tips om vitaliteit te stimuleren met hybride werken
Foto hybride werken vitaliteit

6 tips om vitaliteit te stimuleren met hybride werken

13 april 2022

De lessen van corona

Investeren in de gezondheid, de ontwikkeling en het werkplezier van uw medewerkers is belangrijk. Zij zijn immers de motor van uw organisatie. Als Gids in Inkomen & Zekerheid denken we daar graag met u over mee. Zeker nu we weer naar kantoor mogen en veel werkgevers nog bezig zijn met het inrichten van hybride werken. We geven u daarom in deze blog tips om hier goed mee om te gaan. Een goede balans tussen werken op kantoor en thuiswerken, levert namelijk zowel de werkgever als de werknemer veel voordelen op.

Locatieonafhankelijk werken

Hybride werken betekent locatieonafhankelijk werken. Een werknemer die hybride werkt, kiest zelf om op kantoor of thuis te werken. In sommige gevallen is de medewerker zelfs zo vrij, dat het helemaal niet uitmaakt op welke locatie hij of zij zich bevindt. In dat geval kan de werknemer op kantoor, thuis, de bibliotheek of zelfs in een koffiezaakje aan de slag gaan.

Hybride werken biedt werknemers dus meer vrijheid. Als werkgever moet u er wel op kunnen vertrouwen dat dit goed verloopt. Bespreek daarom dus goed wat de verwachtingen van elkaar zijn. Zo voorkomt u onduidelijkheid of onbegrip.

Hybride werken heeft voordelen

Hybride werken brengt voordelen met zich mee:

  • Werk- privébalans verbetert: werknemers die zelf bepalen waar ze werken combineren werk en privé vaak makkelijker. De kinderen zelf uit school halen of ’s avonds sporten? Door hybride werken maakt u het werknemers makkelijker om dit te regelen.
  • Hogere productiviteit: thuiswerken is voor velen goed voor hun productiviteit. Sommige werknemers zijn op kantoor namelijk sneller afgeleid dan thuis. Denk aan vragen van collega’s, geluiden op kantoor of gesprekken met collega’s. Voor hen kan het fijner zijn om in alle rust thuis te werken.
  • Meer werkgeluk: werknemers ervaren meer keuzevrijheid dankzij hybride werken. En dat zorgt voor meer werkgeluk. Het vertrouwen dat u uw werknemers geeft, creëert meer verantwoordelijkheidsgevoel en bevlogenheid. Meer plezier in de werkzaamheden dus!
  • Minder reistijd: dagelijks heen en weer reizen van kantoor naar huis is niet meer nodig. Geen lange files of treinvertragingen. Dit levert werknemers meer rust en vrije tijd op!

De voordelen van hybride werken dragen dus bij aan de vitaliteit van uw medewerkers.

 

 

6 tips om hybride werken te laten slagen

Tip 1. Geef werknemers de keuze

Geef een werknemer zelf de keuze om thuis of op kantoor te werken. Iedereen werkt namelijk anders. Sommige werknemers werken het liefst zo vaak mogelijk thuis en anderen werken liever grotendeels op kantoor. Vraag het aan uw medewerkers! Zo kunt u rekening houden met ieders persoonlijke voorkeur. 

Tip 2. Maak afspraken

Hybride werken vraagt om de nodige eigen verantwoordelijkheid van de werknemers. Maak duidelijke afspraken met elkaar. Hoe zit het bijvoorbeeld met de werktijden? Wilt u dat werknemers op vaste tijden werken of is het belangrijker dat het werk op tijd af is? Probeer op tafel te krijgen wat er speelt binnen uw organisatie.

Tip 3. Een goede thuiswerkplek

Op kantoor beschikken werknemers als het goed is over alle voorzieningen om in een ergonomische houding te werken. Maakt u de overstap naar hybride werken? Investeer dan ook in de thuiswerkplekken van werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een vast budget voor werkplekverbetering. Hiermee voorkomt u lichamelijke klachten bij werknemers en onnodig verzuim.

Tip 4. Sociaal contact is belangrijk

Voldoende sociaal contact tussen werknemers is heel belangrijk. Bied werknemers dan ook de mogelijkheid om hier tijd voor vrij te maken. Door hybride werken zijn spontane ontmoetingen namelijk minder vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan wekelijkse lunchafspraken, wekelijkse seminars, borrels of teamuitjes. Goed voor de teamsfeer en natuurlijk hartstikke gezellig!

Tip 5. Zorg voor een goede werk- privébalans

Hybride werken biedt veel mogelijkheden voor een gezondere werk- privébalans. Toch vinden sommige werknemers het juist lastig om hiermee om te gaan. Denk aan onnodig overwerken, minder bewegen of ze missen sociaal contact. Geef werknemers de ruimte om privé en werk gescheiden te houden. Biedt bijvoorbeeld trainingen aan of deel learnings en ervaringen met elkaar. Zo voorkomt u door (werk)stress overspannen werknemers.

Tip 6. Stimuleer dagelijks bewegen

Voldoende bewegen is belangrijk voor de vitaliteit van werknemers. Stimuleer bijvoorbeeld lunchwandelingen, wandelend overleggen en bila’s. Met bijvoorbeeld een activity tracker moedigt u uw werknemers aan om nog een stapje extra te zetten.

Meer weten over het stimuleren van vitaliteit op de werkvloer?

Bekijk het rondetafelgesprek over vitaliteit. Onze gids en expert in duurzame inzetbaarheid Lisette Niemeijer-Denisse ging samen met Tinka Van Vuuren, Bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement, het gesprek aan met een aantal gasten.

Of download het whitepaper: ‘De lessen van corona: Wat betekent hybride werken voor de vitaliteit van medewerkers?’

Ga naar whitepaper