Een vitale werknemer komt graag naar zijn werk en presteert beter. Daar wordt ook uw organisatie beter van. Hier vindt u praktische informatie over vitaliteit op de werkvloer. Welke regelingen en methodes zijn er om uw organisatie vitaal te houden. Hoe stimuleert u de ontplooiing van uw werknemers. Ook vindt u hier voorbeelden van hoe andere onderwijsinstellingen hun organisatie in beweging houden.
Hoe houd je ouder wordende medewerkers fit en gemotiveerd? Hoe zorg je dat medewerkers met jonge kinderen of mantelzorgers het niet té druk krijgen? En wat kun je verder doen om het ziekteverzuim terug te dringen? Elementaire vragen waar het Vervangingsfonds schoolbesturen mee helpt.
Toen ROC Ter AA in Helmond zich gedwongen zag de organisatie in te krimpen, koos het voor een onorthodoxe aanpak. Het bood collega’s van 60 jaar en ouder een vrijwillige vertrekregeling. En die werd verrassend positief ontvangen.
In Brabant ligt een fijne ‘vluchtheuvel’ voor onderwijsmedewerkers; loopbaancentrum ProMotion is dé plek voor hulp bij (zelf)ontplooiing, werkstress en aanverwante vragen. Adviseur Jolanda Oorschot: ‘Wij bieden ruimte en aandacht aan medewerkers zodat ze een pas op de plaats kunnen maken, dat is wat mensen erg waarderen.’
Om oudere werknemers gezond het pensioen te laten halen, voeren sommige werkgevers speciaal ouderenbeleid. Niet nodig, vindt vitaliteitsexpert en onderwijsonderzoeker Tinka van Vuuren. ‘Seniorendagen leiden niet tot betere prestaties.’
Zij-instromers kiezen vaak overtuigd voor het onderwijs én hebben al werkervaring. En dus zijn scholen enthousiast. Toch lukt het die scholen lang niet altijd om hun zij-instromers te behouden. Hoe koestert u deze nieuwe werknemers en houd u uw zij-instroomtraject gezond?
Gratis fruit in de lerarenkamer, korting op een sportschoolabonnement, een fiets van de zaak. Als werkgever kun je werknemers stimuleren tot een gezondere levensstijl. Maar hoe ver kun en mag je gaan?
Om onderwijsmedewerkers in beweging te krijgen, introduceerde talentcentrum RTC Zuid-Limburg een digitaal platform voor loopbaanontwikkeling. Resultaat na twee jaar: betere loopbaankansen voor leerkrachten en minder boventalligheid. Projectleider Frank Bruijenberg: ‘Ontwikkeling hoeft geen geld te kosten.’
Bij Onderwijsgroep Amstelland (11 basisscholen) in Amstelveen krijgen de 400 medewerkers jaarlijks een extra budget voor persoonlijke en professionele ontwikkeling – bovenop de professionaliserings- en duurzame inzetbaarheidsuren.
Een op de vier leerkrachten kampt met burn-outklachten als gevolg van werkdruk, blijkt uit een jaarlijkse peiling van het CBS en TNO. Maar wat is druk eigenlijk? En hoe voorkom je werkdruk?
Als we al in een vroeg stadium aandacht hebben voor preventie van overgewicht en depressie bij kinderen, scheelt dat op latere leeftijd veel problemen. Vanuit deze gedachte startte de landelijke GGD in 2012 met de Gezonde School-methodiek. Inmiddels doen bijna 1.300 scholen mee. ‘De gezondheid van de leerlingen neemt toe, maar ook de sfeer in de klas is beter.’
Met de invoering van de wet Passend Onderwijs in 2014 blijven kinderen met ernstige gedragsproblemen langer in het regulier onderwijs. Juffen en meesters hebben daar soms een hele kluif aan. Hoe hou je zo’n geplaagde docent op de rails, of beter… enthousiast?
Wat doet de tv-serie De Luizenmoeder met onze onderwijsmedewerkers? Zitten die met plaatsvervangende schaamte te kijken hoe hun sector te kijk wordt gezet? Of hebben ze er misschien baat bij; eindelijk een programma dat op een schaterlachende manier duidelijk maakt waar onze gedeelde frustraties over het onderwijs vandaan komen. Dr. Arnoud Evers van de Open Universiteit denkt mee.