Menu

Werkbeleving en arbeidsrisico’s in kaart

De Bernardusschool in het Gelderse Keijenborg kampte met een bovengemiddeld werkgerelateerd ziekteverzuim. De school voerde daarom de Scan Vitaal in je werk uit. Dat leidde volgens directeur Susette Seevinck tot heldere inzichten en gezonde veranderingen.

‘Samen met de dertien andere scholen binnen onderwijsstichting Pro8 besloten we de Scan Vitaal in je werk van Loyalis uit te voeren. Ik wilde weten waardoor onze medewerkers ziek worden en hoe we dat kunnen verbeteren.

100% respons

In een eerste gesprek legde Loyalis mij uit hoe het onderzoek in zijn werk zou gaan. Toen ik dat vervolgens aan het team voorlegde, was iedereen gelijk enthousiast. Tijdens een vergadering laste ik tijd in om de vragenlijst in te vullen. Zo was ik verzekerd van 100% respons. De vragen gingen over geestelijke en lichamelijke gezondheid, over werkdruk, employability en personeelsbeleid. Voor ons waren de vragen extra toegespitst op werken op een school.

Inzicht in je functioneren

Enkele weken later kwam de uitslag. Loyalis gaf persoonlijke, individuele terugkoppelingen, al dan niet met het aanbod voor een gesprek met een arbeidsdeskundige. De scan gaf daarnaast inzicht in het functioneren van onze hele school. Overigens werd de privacy goed beschermd. Ik kreeg een algemeen rapport met gemiddelde scores. Alles bij elkaar gaf mij dat als directeur voldoende handvatten om de arbeidsomstandigheden en het personeelsbeleid aan te pakken. Loyalis heeft me daarbij geadviseerd.

Mooi doorkijkje

De Scan Vitaal in je werk van Loyalis heeft ons een mooie doorkijk in onze school gegeven. Het is wel belangrijk dat iedereen meedoet. Juist door de verbeterpunten die eruit rollen met z’n allen te bespreken, creëer je draagvlak in je organisatie. Dat maakt het makkelijk om zaken als werkdruk en ziekteverzuim aan te pakken.’

Susette Seevinck,
directeur
De Bernardusschool