Menu

Werken aan werkvermogen

Luisteren naar personeel doet wonderen

Bij Christelijke Scholengroep De Hoven in Gorinchem was sprake van een te hoge werkdruk. Hoofd P&O Monique Branderhorst koos voor een positieve invalshoek en besloot het werkplezier te onderzoeken via het onderzoek naar werkvermogen.

"Onze directie was erg gecharmeerd van het onderzoek naar werkvermogen van Loyalis. Omdat we een bredere en meer positieve insteek voor ogen hadden, hebben we het project 'Werken aan werkvermogen' opgestart. Dit onderzoek gaat specifiek in op de werkbeleving in de organisatie. Bij Lyceum De Oude Hoven zijn we gestart met een projectgroep onder leiding van een consultant van Loyalis. In een informatiebijeenkomst voor het personeel hebben we uitgelegd hoe het project in elkaar zat. Dat hielp om de mensen te overtuigen om mee te doen en hun ervaringen te delen."

Aandacht voor mensen en knelpunten

"Het onderzoek heeft echt iets teweeggebracht, voornamelijk een mentaliteitsverandering, zowel bij medewerkers als bij managementleden. Voorheen werden veel frustraties of onderhuidse spanningen bijna als vanzelf toegeschreven aan de hoge werkdruk. Docenten zien nu in dat zij ook zelf verantwoordelijk zijn voor die werkdruk en werkbeleving. Het voornaamste resultaat is dan ook dat nu door de hele organisatie heen een duidelijker beeld bestaat van de verschillen tussen werkdruk, werkbeleving en werkvermogen. Iedereen wilde betere communicatie en meer aandacht voor mensen en knelpunten in het werk. Daarin zijn we absoluut geslaagd."

Monique Branderhorst,
hoofd P&O
Christelijke Scholengroep De Hoven