Menu

Een vitaal en evenwichtig personeelsbestand

met het Generatiepact

Het Generatiepact, ook wel bekend als de Vitaliteitsregeling, komt bij veel werkgevers een keer op de agenda te staan. Maar wat is het nou precies? En waarom zou een werkgever een Generatiepact willen? We beantwoorden hieronder veelgestelde vragen en laten zien hoe u het succesvol implementeert.

Wat houdt de Generatiepactregeling in?

Het Generatiepact is een set van maatregelen, die oudere werknemers in staat stelt om minder uren te werken. Dankzij de regeling blijft een deel van het salaris en de pensioenopbouw behouden voor de oudere werknemer. De ruimte die vrijkomt binnen de organisatie, zorgt ervoor dat jongeren kunnen instromen. Het biedt bovendien ruimte om krimp in de organisatie op te vangen. De regeling is een relatief nieuwe constructie die wordt toegestaan door de Belastingdienst.

Het Generatiepact biedt grote voordelen voor uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de kennis van oudere medewerkers die binnen de organisatie blijft, lager ziekteverzuim, dalende werkdruk en meer doorstroommogelijkheden. 

Generatiepact formuleren

Een goed generatiepact formuleren kan lastig zijn. Belangrijk is om goed na te denken over wat je met het Generatiepact wilt bereiken. Is het doel het behouden van vitale medewerkers? Of het voorkomen van een reorganisatie? Is het bovendien noodzakelijk om je organisatie ingrijpend te verjongen? De regeling moet goed afgestemd worden op de behoefte van uw organisatie. Er zijn namelijk talloze knoppen waaraan gedraaid kan worden om de regeling goed te laten aansluiten.

Er moeten daarnaast belangrijke vragen worden gesteld. Mogen mensen zelf kiezen hoeveel minder ze gaan werken of stelt u zelf een percentage werkvermindering vast? Hoeveel van het loonverlies wordt gecompenseerd? Is het een eenmalige of een permanente regeling? Wat is de minimumleeftijd voor deelname? Mag iemand tot zijn AOW-leeftijd deelnemen of wordt de duur van deelname beperkt?

Tot slot is het van cruciaal belang om het Generatiepact goed uit te leggen aan alle medewerkers. Dit is belangrijk om onbegrip bij niet-deelnemers te voorkomen en draagvlak voor de regeling te creëren.

Generatiepact

Q&A Generatiepact. Loyalis legt uit

  • Hoe ziet het Generatiepact eruit?

  • Wat kost een Generatiepactregeling?

  • Zijn er beperkingen aan de regeling?

  • Is het eerlijk dat alleen ouderen financieel voordeel krijgen?

  • Is een Generatiepactregeling voor oudere werknemers financieel wel zo aantrekkelijk?

  • Ligt het ziekteverzuim bij ouderen echt hoger dan bij andere leeftijdsgroepen?

  • Hoe implementeer je het Generatiepact succesvol?

  • Hoe Loyalis u stap voor stap helpt

Neem contact op

De consultant van Loyalis ondersteunen u graag bij het ontwerpen van een Generatiepactregeling die aansluit bij uw organisatie. We hebben inmiddels al veel organisaties van start tot finish bijgestaan. Neem vrijblijvend contact op met ons via 045 645 93 20 of stuur een e-mail.

Stuur ons een e-mail

Dat onze mensen straks langer moeten doorwerken, is een reële zorg voor ons. Loyalis denkt met ons mee over deze kwestie. Loyalis is in deze kwesties een belangrijke sparringpartner.

  • Leen Prins
  • directielid
  • Schoonhovens College