Ja, ook verzuimende werknemers nemen deel aan de collectieve verzekering. Een verzuimende werknemer moet echter wél 28 aaneengesloten dagen de arbeid volledig hervatten om recht te krijgen op een toekomstige uitkering van Loyalis.
Voor werknemers die op de ingangsdatum van de overeenkomst ziek en verzuimend zijn, ontstaat pas premieplicht nadat ze een aaneengesloten periode van 4 weken volledig hersteld zijn. Mocht de ziekte zich na zo’n herstelperiode opnieuw voordoen en tot arbeidsongeschiktheid leiden, dan kan uw werknemer een beroep doen op de collectieve verzekering. Herstelt uw werknemer niet en wordt hij of zij later arbeidsongeschikt? Dan heeft deze werknemer geen recht op een uitkering. Er kan dan alleen recht op een uitkering van Loyalis zijn als er aan de voorwaarden van het inlooprisico wordt voldaan.
Hoe is het inlooprisico geregeld?
Om de gevolgen van onder andere long covid enigszins te verzachten is ervoor gekozen om voor iedereen die vanaf 1 maart 2020 ziek is geworden een aanvullende verzekering voor het arbeidsongeschiktheidsrisico af te sluiten. Loyalis dekt het inlooprisico voor iedere werknemer die, al dan niet tijdelijk, in de periode van 1 maart 2020 tot 1 januari 2023 niet verzekerd is geweest. Voorwaarde voor deze dekking is dat de betreffende werkgever vóór 1 oktober 2022 de keuze heeft gemaakt de AOV-dekking (in de toekomst) bij Loyalis onder te brengen.
Vanaf 1 januari 2023 is de werkgever er verantwoordelijk voor dat alle werknemers verzekerd zijn. Dit betekent dat zowel nieuwe indiensttreders als werknemers die afstand hebben gedaan/zich niet vrijwillig hebben verzekerd tegen de inkomensrisico’s bij arbeidsongeschiktheid, worden opgenomen in de lopende verzekering bij de huidige verzekeraar. Hiervoor is gekozen i.v.m. administratieve gemak voor de werkgever: de werkgever heeft dan niet 2 verzekeraars met verschillende AOV- dekkingen en bijbehorende processen. De condities van de lopende verzekering hoeven niet aangepast te worden conform de afspraken in de nieuwe mantel.